3. Opvolging in 2023

Veel organisaties waar discriminatie is vastgesteld, volgen het oordeel van het College op. In 2023 nam 68 procent van de organisaties maatregelen naar aanleiding van het oordeel. Daar bovenop is 7 procent van plan om maatregelen te nemen.

Maatregelen

In 2023 nam 68 procent van de organisaties maatregelen naar aanleiding van het oordeel. Daar bovenop is 7 procent van de organisaties van plan om maatregelen te nemen. De maatregelen zijn gericht op het voorkomen en bestrijden van discriminatie. Een maatregel is vaak excuses of een schadevergoeding voor als je bent benadeeld, maar ook aanpassen van het beleid of de werkwijze van de organisatie.

Een voedselbank discrimineerde door het handhaven van een ontslagleeftijd van 75 jaar voor vrijwilligers. Het College deelde aanbevelingen om discriminatie te voorkomen. De organisatie hief deze leeftijdsregel op, bood de ontslagen vrijwilligers excuses aan en sprak hen over een eventuele terugkeer.

Beeld: ©ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Een vervoersmaatschappij discrimineerde een persoon door weigering van een elektrische rolstoel in de bus. Het College deelde aanbevelingen om discriminatie te voorkomen. De organisatie ontwikkelde een instructievideo en instructiesessies over hoe een (elektrische) rolstoel de bus in moet.

Beeld: ©ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Opvolging in het verleden

Ga terug naar het dashboard