Het College ontvangt meldingen over discriminatie en kan in sommige gevallen ook in een klachtenprocedure beoordelen of iemand is gediscrimineerd. Bijvoorbeeld omdat je één van de gedupeerden bent bij de kinderopvangtoeslagen. 

0:00
0:00
/
0:00

Misstand melden of oordeel aanvragen

Misstand melden of oordeel aanvragen

Verschil tussen een melding en oordeel 

Je kunt bij het College een discriminatieklacht indienen of een melding doen van discriminatie of van andere mensenrechtenschendingen. Als je alleen melding wil maken van je discriminatie-ervaring en dus geen procedure wil, kun je een melding (anoniem) doen via het meldformulier. Je kunt ook melding doen als je twijfelt of je een klacht wil of kan indienen. Het College kan je daar vrijblijvend over informeren.

Een klacht dien je in als je vermoedt gediscrimineerd te zijn en je van het College een oordeel wilt over je klacht. Het College komt tot een oordeel nadat het onderzoek heeft gedaan naar je klacht. Dat doet het College door je situatie te onderzoeken, door de partij waarover je klaagt te vragen om te reageren op je klacht en meestal door het houden van een zitting. Aan het einde van de procedure oordeelt het College of in jouw situatie sprake was van discriminatie. Deze procedure is gratis.

Soms kan het College je niet verder helpen, omdat het bijvoorbeeld niet bevoegd is om je klacht te onderzoeken. In die gevallen verwijst het College je zoveel mogelijk door naar een instantie die jou wel kan helpen.

Klachten tegen de overheid

Het College kan niet oordelen over eenzijdig overheidshandelen: dat houdt verband met een wettelijke taak van de overheid. Bijvoorbeeld het verstrekken van een paspoort. Maar het College mag wel iets zeggen van het werkgeverschap. Bijvoorbeeld als de overheid discrimineert bij het aannemen van nieuw personeel. Het College wil oordelen over eenzijdig overheidshandelen, want dan zijn burgers beter via het recht tegen discriminerend overheidshandelen beschermd.

De enige uitzondering die er nu is, is dat het College kan oordelen over discriminatie op grond van ras op het terrein ‘sociale bescherming’. Daarom kan het College ook oordelen over de zaken van de Toeslagenouders. Daarbij gaat het namelijk om (mogelijke) discriminatie op grond van ras. Het toeslagensysteem is onderdeel van de sociale bescherming die alle Nederlanders hebben.

Oordeel aanvragen bij het College

Je start een klachtenprocedure door het klachtenformulier in te vullen. Daarin worden verschillende vragen gesteld om een beeld te schetsen van jouw situatie. Deze informatie is nodig voor het College om te bepalen of het bevoegd is om te oordelen over jouw klacht. Later in de procedure kan het College je vragen om meer informatie aan te leveren.

De partij waarover je klaagt ontvangt een kopie van jouw klacht. Het College behandelt je zaak tijdens een openbare zitting bij het College in Utrecht. Aan het einde van de procedure ontvang je een schriftelijk oordeel van het College waarin staat of je volgens de wet wel of niet bent gediscrimineerd. De oordelen worden altijd op de website van het College gepubliceerd. De namen van de personen die de discriminatieklacht hebben ingediend (verzoekers) worden geanonimiseerd.

Het College beoordeelt situaties op basis van beschermde persoonskenmerken die in de wet staan. Sommige verzoeken vallen buiten de wet of onze bevoegdheid. Je krijgt dan een brief met uitleg over waarom jouw situatie niet verder wordt onderzocht.

ArbeidGoederen en dienstenVrije beroepenLidmaatschap vakbond of verenigingSociale bescherming
Handicap en chronische ziekteJaJaJaJaNee
GeslachtJaJaJaJaNee
LeeftijdJaJa of neeJaJaNee
RasJaJaJaJaJa
NationaliteitJaJaJaJaNee
GodsdienstJaJaJaJaNee
Seksuele gerichtheidJaJaJaJaNee
ArbeidsduurJaNeeNeeNeeNee
Politieke overtuigingJaJaJaJaNee
LevensovertuigingJaJaJaJaNee
Burgerlijke staatJaJaJaJaNee
Vaste/tijdelijke contractenJaNeeNeeNeeNee
WAZO-verlofJaNeeNeeNeeNee
ArbeidsinvullingJaNeeNeeNeeNee
  • Ja: Het kan oordelen over deze combinatie van grond en terrein.
  • Nee: Het kan niet oordelen over deze combinatie van grond en terrein.
  • Ja of nee: ‘Leeftijd’ is van toepassing op de arbeidssfeer en niet op goederen en diensten. Er zijn uitzonderingen bij toegang tot beroepsonderwijs.