Interview: 'Mijn doel is om intiem geweld bespreekbaar te maken.'

Verdieping

"Lang droeg ik deze ervaring als een geheim bij me. Ik schaamde me dood, was getraumatiseerd en gaf mezelf de schuld. Als een jonge, onafhankelijke feminist had ik toch gewoon weg kunnen gaan? Mijn doel is om intiem geweld bespreekbaar te maken. Je hoeft je nooit te schamen voor iets dat iemand anders jou aandoet." 

Portret van Tessel ten Zweege

Tessel ten Zweege is student, schrijver en journalist. In maart 2022 komt haar debuut uit: “Dat zou jij nooit toelaten”. In dit boek deelt Tessel haar verhaal over hoe zij in 2018 ontsnapte aan haar gewelddadige vriend. 

“Dat zou jij nooit toelaten” (2022)

“Shut the fuck up!” Hij fluistert het heel zachtjes, maar met zijn mond zo dicht bij mijn gezicht overstemt het alles. Als ik nog een snikgeluidje maak slaan bij hem de stoppen door. Hij duwt mijn keel dicht en zet zijn tanden in mijn neus. Na een paar seconden laat hij los. Kennelijk heeft zijn woede plaatsgemaakt voor het besef dat we in een publieke ruimte zijn - een bomvolle metro zelfs. Hij kijkt schichtig om zich heen, een handjevol reizigers kijkt ons aan. Luis kijkt weer naar mij, hij lijkt te schrikken. Snel haalt hij een zakdoekje uit zijn jaszak en drukt het tegen mijn hoofd. Ik pak het doekje met mijn eigen handen en zie dat het zakdoekje, zijn en mijn handen totaal onder het bloed zitten. Mijn neus druppelt, het valt op de vloer van de metro.

In een staat van verstandsverbijstering waggel ik enkele minuten later de metro uit bij onze halte. Er zijn nog steeds geen woorden gevallen. Luis en ik hebben niets tegen elkaar gezegd, maar ook onze medepassagiers stonden ons sprakeloos aan te gapen terwijl hij me tot bloedens toe in mijn gezicht beet. Ik schaam me dood. Het is gênant om in een bomvolle metro mishandeld te worden, en dat hij me dan ook bijt, in mijn neus, voelt zowaar nog mensonterender. 

Heb je zelf hulp of advies nodig?

Bel dan Veilig Thuis op 0800-2000. Dat kan anoniem en 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Of maak gebruik van de chat (ma t/m vr 09:00 - 17:00).

Is het in jouw situatie lastig om te bellen? Dan kun je terecht bij de apotheek door ‘masker 19’ te zeggen voor hulp. Als je alleen bent, belt de apotheker samen met jou naar Veilig Thuis om samen te kijken hoe je geholpen kan worden.

Meld geweld

Op www.geweldtegenvrouwenmelden.nl vind je meldpunten waar je verschillende vormen van geweld kunt melden. Melden helpt! Om zelf hulp te krijgen, en ook om te voorkomen dat anderen hetzelfde overkomt.