MensenrechtenMens 2021: Strijd tegen racisme

Op 10 december - de Internationale Dag van de Mensenrechten - staat de bescherming van mensenrechten centraal. Het College reikt op die dag voor de vierde keer de titel MensenrechtenMens uit. Dit jaar zoeken wij denkers en doeners die zich inzetten voor het bestrijden van racisme.

Tekst: Verbod op racisme

Wie verdient de titel MensenrechtenMens 2021?

Gelukkig zijn er veel mensen die zich sterk maken voor mensenrechten. Elk jaar worden voortrekkers in de schijnwerpers gezet. Wie is scherp op het signaleren van racisme, maakt zichtbaar waar kansen liggen voor verandering en levert een positieve bijdrage aan oplossingen? Je kan jezelf nomineren, maar ook een vriend(in), collega of organisatie die zich inzet tegen racisme. Bijvoorbeeld als gangmaker van een beweging in de samenleving, door een voorlichtingscampagne op sociale media of een leerzame les op school. Zo creatief als je het kunt bedenken.

Iedereen kan het worden. Geef tussen 15 september en 24 oktober de naam door van een persoon of initiatief, samen met een overtuigende toelichting. Wie weet zien wij jou of je genomineerde in de finale op 10 december. Het College kijkt uit naar de nominaties!

Deskundige jury selecteert de winnaar

Een deskundige jury maakt een selectie uit alle aanmeldingen, met oog voor diverse groepen en perspectieven. Uit deze selectie volgt eerst een top 10 en daarna een top 3 voor de finale van MensenrechtenMens 2021. De juryleden zijn:

  • Jacobine Geel - Voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens
  • Kathleen Ferrier - Lid Raad van Advies van het College voor de Rechten van de Mens
  • Lisette Tanis-Pinas - Directeur-bestuurder van RADAR
  • Houssin Bezzai - Programmamanager racisme en discriminatie bij KNVB
  • Zahra Boufadiss - Advocaat en columnist

Video: Wie verdient de titel MensenrechtenMens 2021?

Iedereen is welkom bij de uitreiking

De finale is toegankelijk voor iedereen. Dagvoorzitter Andrew Makkinga verzorgt de presentatie en de voorzitter van het College Jacobine Geel reikt de titel uit tijdens een feestelijk evenement in Tivoli in Utrecht. Je kunt zowel fysiek als online bij het evenement aanwezig zijn. De inschrijving en het programma worden zo snel mogelijk bekend gemaakt. Uiteraard wordt rekening gehouden met de dan geldende coronamaatregelen.

De winnaar mag zichzelf een jaar lang MensenrechtenMens 2021 noemen. Ook betrekt het College de winnaar bij zijn activiteiten en netwerk binnen dit thema. Eerder won Laura van de Beek voor het bevorderen van het stemrecht van jongeren (2020)Fairspace voor het tegengaan van straatintimidatie (2019) en Edo Paardekooper voor zijn strijd tegen dakloosheid (2018).

De Internationale Dag van de Mensenrechten

Iedereen heeft mensenrechten. Mensen hebben het recht op een waardig bestaan in een discriminatievrije samenleving. Dit is op 10 december 1948 besloten in de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. Sindsdien vragen mensenrechtenorganisaties op deze dag aandacht voor de mensenrechten. Het College reikt elk jaar de titel MensenrechtenMens uit aan een persoon of organisatie die zich inzet voor mensenrechten.

Waarom is het bestrijden van racisme hard nodig? 

De antiracismedemonstraties en het maatschappelijke en politieke debat over racisme markeren de noodzaak van racismebestrijding. Racisme ondermijnt het recht op gelijke behandeling en daarmee ook iemands sociale en economische rechten. In 2020 kreeg het College een recordaantal verzoeken om een oordeel te geven over een situatie waarin mogelijk sprake was van racisme. Ook blijkt uit eerder onderzoek dat 28 procent van de mensen die discriminatie in de openbare ruimte ervaren, dit meemaken op grond van hun afkomst.