Op papier heeft iedereen mensenrechten, maar hoe ziet dit er in de praktijk uit? In Het Vraagstuk gaat David Achter de Molen op zoek naar antwoorden op complexe vraagstukken over jouw mensenrechten.
Afleveringen
De coronacrisis heeft iedereen op een bepaalde manier wel geraakt. Het legde echter ook een al bestaande tweedeling in onze arbeidsmarkt verder bloot. Wie blijken tijdens een crisis het kwetsbaarst op de arbeidsmarkt?
In deze aflevering gaat David in gesprek met:
Collegelid Nicola Jägers van het College voor de Rechten van de Mens
Dore Kemmeren, ondernemer
Dorien Kaaijk, coördinator van het praktijkleercentrum bij het ROC Nijmegen
Zij bespreken de gevolgen van de coronacrisis op de arbeidsmarkt.
Straatcamera's bekijken hoe druk het ergens is, scanauto's controleren of een auto goed geparkeerd staat en een computer berekent de hoogte van je uitkering. Gemeenten gebruiken algoritmen op veel verschillende terreinen. Maar hoe houden gemeenteambtenaren rekening met mensenrechten, zoals gelijke behandeling? En hoe kunnen inwoners beslissingen aanvechten die zijn genomen met behulp van een algoritme?
In aflevering 6 gaat presentator David Achter de Molen in gesprek met:
Ondervoorzitter Quirine Eijkman van het College voor de Rechten van de Mens
Rob Haans, strategisch informatieadviseur bij de gemeente Nijmegen
Zij bespreken de noodzaak van het gebruik van algoritmen, de uitdagingen en welke kansen gemeenteambtenaren en softwareontwikkelaars hebben om mensenrechten te beschermen.
Overheidsinstanties werken met risicoprofielen bij het uitoefenen van controle en toezicht. Soms leiden die efficiënte selecties tot benadeling van burgers op grond van etnische kenmerken. Bij de Toeslagenaffaire wordt regelmatig gesproken over etnisch profileren. Om etnisch profileren uit te bannen is meer helderheid nodig over toepassing van etniciteit binnen risicoprofielen. Wat zijn de dilemma’s bij risicoprofilering?
In aflevering 5 gaat presentator David Achter de Molen in gesprek met:
Collegelid Mariam Chébti van het College voor de Rechten van de Mens
Iedereen verdient een eerlijke kans op een baan. Hoe lossen wij ongelijkheid op de arbeidsmarkt op? En mag je vrouwen voortrekken om een mannenbolwerk te doorbreken? In aflevering #4 van onze podcast 'Het Vraagstuk' vraagt presentator David Achter de Molen een collegelid en experts om helderheid.
In aflevering 4 gaat David in gesprek met:
Ondervoorzitter Jan-Peter Loof van het College voor de Rechten van de Mens
Is ons stemhokje toegankelijk voor mensen met een beperking? En wat is de invloed van de coronamaatregelen op deze toegankelijkheid? In aflevering 3 van onze podcast ‘Het Vraagstuk’ vraagt presentator David Achter de Molen een collegelid en experts om helderheid.
Met de verkiezingen in aantocht gaat David in gesprek met:
Met de nieuwe lockdown wordt iedereen op de proef gesteld en sommige groepen worden harder geraakt dan anderen. Wat zijn de gevolgen van de coronamaatregelen voor jongeren? En zijn deze wel eerlijk?
In aflevering 2 spreekt David Achter de Molen met:
Voormalig voorzitter Adriana van Dooijeweert van het College voor de Rechten van de Mens
Algoritmen bepalen steeds meer het dagelijks leven: films, muziek, media, en zelfs de keuze voor de beste sollicitant wordt voor een groot deel overgelaten aan zelflerende systemen. Zijn de keuzes die een computer maakt altijd zo zuiver als je zou verwachten?
In aflevering 1 spreekt David Achter de Molen met ondervoorzitter:
Quirine Eijkman van het College voor de Rechten van de Mens
Een onderzoekende podcast van het College voor de Rechten van de Mens waar we bij Collegeleden en experts om helderheid vragen. Over de impact van de coronamaatregelen, risico's en kansen van algoritmes, participatie van mensen met een beperking en meer.
Als je ervoor kiest om naar onze podcast te luisteren, kunnen jouw gegevens worden verwerkt in overeenstemming met het privacy beleid van ACast, Spotify en Apple Podcasts. Bekijk voor meer informatie het privacy beleid van ACast, Spotify en Apple Podcasts.