Projectleider Linda van de Fliert over het Amsterdamse algoritmeregister

Najaar 2020 had Amsterdam de primeur. Als eerste stad in Nederland zei het alle algoritmes die de gemeente gebruikt te zullen registreren. Een jaar later zijn er zes van de pakweg 100 in kaart gebracht. Teleurstellend? Projectmanager Linda van de Fliert vindt van niet. ‘Dit is een heel arbeidsintensieve klus.’

Potret Linda van de Fliert
Beeld: ©Arenda Oomen

Het lijkt zo simpel. Als er met behulp van algoritmes besluiten worden genomen die gevolgen hebben voor burgers, dan zijn democratische overheden daar transparant over. En toch hadden Amsterdam en Helsinki pas in september 2020 de primeur. Als allereerste ter wereld zeiden zij een register aan te leggen met alle algoritmes die ze gebruiken. Geen enkele andere lokale of landelijke overheid was hen daarin voorgegaan. En dat terwijl het gebruik van algoritmes toch al een tijdje gaande is.

Zo’n register leg je dan ook niet zomaar even aan, vertelt Linda van de Fliert, projectmanager public tech bij de gemeente Amsterdam. Ruim een jaar na de lancering staat de teller van het Amsterdamse register op ‘slechts’ zes geregistreerde algoritmes (zie algoritmeregister.amsterdam.nl).