Professionals aan het woord die veel weten van digitalisering

Verdieping

Het College laat professionals aan het woord die veel weten van digitalisering en mensenrechten. Het programma Digitalisering & Mensenrechten kent twee hoofdlijnen: gelijke behandeling bij werving en selectie en rechtsbescherming bij de inzet van (semi-)automatisch besluitvorming door de overheid. Over deze twee onderwerpen communiceren we regelmatig.

Op deze pagina vind je meerdere interviews waarin verschillende onderwerpen aan bod komen, die samenhangen met deze en andere digitaliseringsthema's. Zo besteden we aandacht aan de grote verscheidenheid aan ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en de gevolgen daarvan voor mensenrechten.

Nadia Benaissa aan het werk achter haar bureau bij Bits of Freedom
Beeld: Tirzah Schnater

Nadia Benaissa van Bits of Freedom

Een algoritme dat jou zomaar aanwijst als potentiële crimineel, terwijl je helemaal geen plannen in die richting had. Nadia Benaissa wil dit soort misstanden voorkomen. Daarom werkt ze als juridisch beleidsadviseur voor Bits of Freedom. Ze lobbiet momenteel hard voor het verankeren van mensenrechten in de AI-verondening van de Europese Unie. We mogen er niet zonder meer vanuit gaan dat het allemaal wel goedkomt.

Lees het interview met Nadia

David Graus en Joke de Groot
Beeld: ©Tirzah Schnater
Beeld: Tirzah Schnater

David Graus en Joke de Groot van Randstad

Stel, een algoritme maakt een selectie van een stapel sollicitatiebrieven. De machine kijkt niet naar leeftijd, achternaam of genderidentiteit. Is discriminatie daarmee uitgesloten? Nee, zegt datawetenschapper David Graus van Randstad. Want dan nog kunnen er vooroordelen in het systeem sluipen, legt hij uit. ‘En die zijn er nooit helemaal uit te halen.’ Een interview met hem, en zijn collega Joke de Groot. 

Lees het interview met David en Joke

Myriem Bouaddi en Iris Muis in Rotterdam
Beeld: ©Arenda Oomen

Myriem Bouaddi en Iris Muis

De Utrechtse wetenschapper Iris Muis is een van de ontwikkelaars van het zogeheten IAMA. Een richtsnoer die het debat over mensenrechten en algoritmegebruik stimuleert. De Rotterdamse gemeenteambtenaar Myriem Bouaddi is een van de gebruikers ervan. Een tweegesprek over de methode.

Lees het interview met Myriem en Iris

Potret Linda van de Fliert
Beeld: ©Arenda Oomen

Linda van de Fliert - projectleider algoritmeregister Amsterdam

Als we twijfelen over een beslissing die de overheid over ons heeft genomen, is het handig te weten of de overheid een algoritme heeft gebruikt en hoe dat werkt. Maar wat moet je als burger eigenlijk weten? En wat kan je met die informatie? Linda van de Fliert is projectleider van het Amsterdamse algoritmeregister en vertelt over de keuzes en afwegingen van de gemeente.

Lees het interview met Linda

Potret Jim Stolze
Beeld: ©Arenda Oomen

Jim Stolze - initiatiefnemer nationale AI-cursus

Bedrijven als Google en Microsoft weten veel van ons en proberen met artificiële intelligentie (AI) onze levens te beïnvloeden. Een groot gevaar? Tech-ondernemer Jim Stolze ziet het nuchter. Hij ontwikkelde een AI-cursus voor een breed publiek, zodat burgers zelf het heft in handen kunnen nemen. ‘Zie het als een zwemdiploma voor de digitale wereld.’ Een gesprek over robots, algoritmes en andere ogenschijnlijk ingewikkelde technieken.

Lees het interview met Jim