Professionals aan het woord die veel weten van digitalisering

Verdieping

Het College laat professionals aan het woord die veel weten van digitalisering en mensenrechten. Het programma Digitalisering & Mensenrechten kent twee hoofdlijnen: gelijke behandeling bij werving en selectie en rechtsbescherming bij de inzet van (semi-)automatisch besluitvorming door de overheid. Over deze twee onderwerpen communiceren we regelmatig.

Op deze pagina vind je meerdere interviews waarin verschillende onderwerpen aan bod komen, die samenhangen met deze en andere digitaliseringsthema's. Zo besteden we aandacht aan de grote verscheidenheid aan ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en de gevolgen daarvan voor mensenrechten.

Potret Linda van de Fliert
Beeld: ©Arenda Oomen

Linda van de Fliert - projectleider algoritmeregister Amsterdam

Als we twijfelen over een beslissing die de overheid over ons heeft genomen, is het handig te weten of de overheid een algoritme heeft gebruikt en hoe dat werkt. Maar wat moet je als burger eigenlijk weten? En wat kan je met die informatie? Linda van de Fliert is projectleider van het Amsterdamse algoritmeregister en vertelt over de keuzes en afwegingen van de gemeente.

Lees het interview met Linda

Potret Jim Stolze
Beeld: ©Arenda Oomen

Jim Stolze - initiatiefnemer nationale AI-cursus

Bedrijven als Google en Microsoft weten veel van ons en proberen met artificiële intelligentie (AI) onze levens te beïnvloeden. Een groot gevaar? Tech-ondernemer Jim Stolze ziet het nuchter. Hij ontwikkelde een AI-cursus voor een breed publiek, zodat burgers zelf het heft in handen kunnen nemen. ‘Zie het als een zwemdiploma voor de digitale wereld.’ Een gesprek over robots, algoritmes en andere ogenschijnlijk ingewikkelde technieken.

Lees het interview met Jim