Webhelp Nederland discrimineerde vrouw vanwege zwangerschap

Webhelp Nederland discrimineerde een vrouw door geen nieuwe overeenkomst met haar aan te gaan en haar geen Webhelp-contract te bieden vanwege haar zwangerschap. Dit oordeelt het College voor de Rechten van de Mens. Daarnaast verklaren een oud-leidinggevende en een ex-collega dat zwangere vrouwen bij Webhelp geen contract krijgen en uit dienst gaan. Volgens de gelijkebehandelingswetgeving en diverse mensenrechtenverdragen is discriminatie wegens zwangerschap, een kinderwens of moederschap verboden. Toch hebben jaarlijks 50.000 Nederlandse vrouwen ervaringen die wijzen op zwangerschapsdiscriminatie. Het College vraagt vrouwen die een soortgelijke situatie hebben meegemaakt dit bij het College te melden.

De zaak

De zaak, die werd aangespannen door Stichting meldpunt discriminatie Groningen, gaat over een vrouw die via een payrolbedrijf werkte bij Webhelp. Na de derde overeenkomst wil Webhelp niet met haar verder. De vrouw zegt dat zij een ‘Webhelp-contract’ zou krijgen, maar dat dit niet doorging vanwege haar zwangerschap. Ook kreeg zij geen nieuwe overeenkomst via het payrolbedrijf. De laatste overeenkomst liep af tijdens haar zwangerschaps- en bevallingsverlof. Volgens Webhelp kreeg de vrouw geen nieuwe overeenkomst omdat het bedrijf in de zomer minder personeel nodig heeft.

De oud-leidinggevende van de vrouw vertelt dat de vrouw inderdaad op de kandidatenlijst stond voor een Webhelp-contract en is verbaasd dat zij die niet heeft gekregen. Hij verklaart ook dat Webhelp het beleid heeft dat een persoon uit dienst gaat als deze langere tijd afwezig is. Ook als er sprake is van zwangerschaps- en bevallingsverlof. Daarnaast getuigt een ex-collega van de vrouw. Zij zegt dat collega’s haar adviseerden om haar zwangerschap achter te houden totdat haar jaarcontract was getekend. Het was bekend dat zwangere vrouwen bij Webhelp geen contract krijgen.

Webhelp heeft niet kunnen bewijzen dat de zwangerschap van de vrouw niet de reden was om haar geen contract aan te bieden. Daarom oordeelt het College dat Webhelp de vrouw discrimineerde.

Lees de samenvatting en het oordeel (2017-37)

Zwangerschapsdiscriminatie neemt niet af

In 2016 deed het College onderzoek naar de omvang van zwangerschapsdiscriminatie. Hieruit blijkt dat 43% van de vrouwen op de arbeidsmarkt te maken heeft gehad met mogelijke discriminatie wegens zwangerschap of pril moederschap. En dit percentage neemt niet af: in 2012 ging het om 45%.

Actieplan zwangerschapsdiscriminatie

Onlangs heeft minister Asscher een Actieplan zwangerschapsdiscriminatie naar de Kamer gestuurd. Hiermee geeft de minister gehoor aan de oproep van het College voor de Rechten van de Mens om zwangerschapsdiscriminatie structureel aan te pakken. Het actieplan is een belangrijke stap waarmee de overheid erkent dat zwangerschapsdiscriminatie een maatschappelijk probleem is.

Lees meer over het Actieplan zwangerschapsdiscriminatie