MensenrechtenMens 2022: Samen tegen armoede

Op donderdag 8 december 2022 reikt het College voor de Rechten van de Mens voor de vijfde keer de titel MensenrechtenMens uit. Dit jaar zoeken wij denkers en doeners die zich inzetten voor het bestrijden van armoede. Een acuut probleem dat onmiddellijke actie vereist. 

Campagnebeeld MensenrechtenMens 2022: Samen tegen armoede

Hoewel Nederland tot de rijkste landen van Europa behoort, leven veel mensen in armoede. De aanhoudende prijsstijgingen zorgen ervoor dat een groeiende groep Nederlanders in de knel komt of dreigt te komen. Daarom staat MensenrechtenMens 2022 dit jaar in het teken van armoede in Nederland.

De prijs gaat naar een denker of doener die zich sterk maakt voor mensen in armoede. Wie is scherp op het signaleren van armoede, maakt zichtbaar waar kansen liggen voor verandering en levert een positieve bijdrage aan oplossingen? Bijvoorbeeld een bijzondere hulpverlener die mensen uit armoede helpt of een indrukwekkend initiatief dat sociale activiteiten voor mensen in armoede organiseert.  

Wie verdient de titel MensenrechtenMens 2022?

Wie verdient de titel MensenrechtenMens 2022? Iedereen kan het worden! Van woensdag 28 september tot en met zondag 30 oktober kun je jouw persoon of organisatie nomineren, samen met een overtuigende toelichting. Wie weet zien wij jou of je genomineerde bij de uitreiking op donderdag 8 december in Utrecht. Het College kijkt uit naar de nominaties! 

Acuut probleem, onmiddellijke actie 

Armoede is meer dan een gebrek aan geld. Mensen in armoede kunnen soms boodschappen en de energierekening niet meer betalen. Mensen besteden vaak minder geld aan gezond eten en hebben vaak veel stress over hun situatie. Zij leven korter en in minder goede gezondheid. Schaamte, eenzaamheid en depressies kunnen ertoe leiden dat mensen niet meer kunnen deelnemen aan onze samenleving.

Door armoede komen mensenrechten onder druk te staan. En andersom geldt dat ook: staan je mensenrechten onder druk? Dan is de kans dat je arm wordt groter. Het is een acuut probleem dat vraagt om onmiddellijke actie.

Kringloop van armoede

Internationale Dag van de Mensenrechten 

Op 10 december – Internationale Dag van de Mensenrechten – staat de bescherming van mensenrechten centraal. Elk jaar vragen de Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties rond deze dag aandacht voor de mensenrechten. Het College reikt voor de vijfde keer de prijs MensenrechtenMens uit aan een bijzondere voortrekker die zich inzet voor mensenrechten.  

De prijs is een waardering en aanmoediging voor voortrekkers die zich op bijzondere wijze inzetten voor mensenrechten. Eerder wonnen Mpanzu Bamenga voor zijn aanpak van etnisch profileren, Laura van de Beek voor het betrekken van jongeren bij de politiek, Fairspace voor het tegengaan van straatintimidatie en Edo Paardekooper Overman voor zijn strijd tegen dakloosheid deze prijs.  

Wie zijn de vijf juryleden?

Een deskundige jury maakt een selectie uit alle aanmeldingen, met oog voor diverse groepen en perspectieven. De jury kiest vervolgens een top 3 en in aanloop naar de uitreiking vragen wij aandacht voor de kanshebbers via onze website, sociale media, relaties en de pers.  

Op donderdag 8 december maken wij de winnaar bekend. Deze persoon of organisatie mag zichzelf een jaar lang MensenrechtenMens 2022 noemen. Daarnaast betrekken wij de winnaar bij toekomstige activiteiten en bieden wij een relevant netwerk binnen dit thema. De juryleden zijn:
 

 • Jacobine Geel 
  Voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens
 • Harry van der Kraats 
  Lid Raad van Advies van het College voor de Rechten van de Mens
 • Marjorie Malbons 
  Directeur van Stichting MAIT
 • Esmah Lahlah 
  Wethouder van de gemeente Tilburg
 • Jan van Leijenhorst 
  Voorzitter van de Landelijke Armoedecoalitie