Celien Anches wint titel MensenrechtenMens 2022 voor haar strijd tegen armoede

Op de jaarlijkse uitreiking van de titel MensenrechtenMens vandaag is de Rotterdamse Celien Anches uitgeroepen tot winnaar. Anches is oprichter van de community Mommy’s Poppin. Het College presenteerde tijdens de uitreiking ook zijn onderzoek naar de beleving van mensenrechten in Nederland.

Celien Anches, winnaar MensenrechtenMens 2022, met oud-winnaar Mpanzu Bamenga en voorzitter Jacobine Geel.
Beeld: Arenda Oomen
Celien Anches, winnaar MensenrechtenMens 2022, met oud-winnaar Mpanzu Bamenga en voorzitter Jacobine Geel.

Zowel de uitreiking van de titel MensenrechtenMens 2022 als de presentatie van het onderzoek zijn onderdeel van het de viering van het tienjarig jubileum van het College voor de Rechten van de Mens.

"Ik heb me vanuit eigen ervaring ingezet voor mensen die het net zo moeilijk hebben als ik het had. Deze prijs voelt als een stap naar voren" - Celien Anches

Over de winnaar

In Rotterdam en ver daarbuiten staat Celien Anches bekend als ‘Glamma’. Via verschillende acties zet ze zich in voor armoedebestrijding: schooltassen of jassen inzamelen, babyspullen voor zwangere vrouwen, bijdragen voor boodschappenpakketten voor arme families. Dit gaat vooral via haar drukbezochte en laagdrempelige Facebookgroep Mommy’s Poppin. 

‘Ik kom zelf uit de armoede. Op het moment dat ik vanuit Suriname naar Nederland kwam, was alles heel makkelijk te verkrijgen en heb ik mezelf in de schulden gewerkt. Ik raakte mezelf en de grip op het leven kwijt en belandde onder de armoedegrens. Dat verhaal vertel ik zonder schaamte. Ik heb heel hard moeten werken om te komen waar ik nu ben. En dus zeg ik: jongens, kijk maar naar mij, ik kom van ver, maar probeer uit die spiraal naar beneden te komen, het is mogelijk!’,  aldus Celien.

Celien Anches ontving de prijs uit handen van de MensenrechtenMens van 2021, Mpanzu Bamenga.

Armoede is een acuut probleem in Nederland dat vraagt om onmiddellijke actie. Armoede reikt veel verder dan een gebrek aan geld. Het heeft invloed op het hele leven en de mate waarin iemand mee kan doen in onze samenleving. Het verhoogt het risico op algehele sociale achterstand en zet vaak ook andere mensenrechten onder druk. Gelukkig zijn er veel mensen zoals Celien die zich nu inzetten voor mensen in armoede. 

Voorzitter Jacobine Geel overhandigt het jubileumonderzoek naar de beleving van mensenrechten aan Maarten Schurink, secretaris-generaal ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Beeld: Arenda Oomen

Onderzoek naar de beleving van mensenrechten

Na de uitreiking van de titel MensenrechtenMens 2022 bood het College ook zijn onderzoek naar de beleving van mensenrechten aan aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Secretaris-generaal Maarten Schurink nam namens BZK het onderzoek ter ere van het tienjarig jubileum in ontvangst. Armoede is hierin een belangrijk thema.

Mensen die aangeven financieel moeilijk rond te kunnen komen, maken zich nog meer zorgen om sociale rechten dan mensen die makkelijk kunnen rondkomen.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen zich zorgen maken over de actuele problemen in Nederland die te maken hebben met energie, klimaat, armoede en huisvesting. Vooral problematiek die raakt aan sociale rechten (zoals adequate levensstandaard, een gezonde leefomgeving en huisvesting) roept zorgen op bij de Nederlandse bevolking.

Mensen die aangeven financieel moeilijk rond te kunnen komen, maken zich nog meer zorgen om sociale rechten dan mensen die makkelijk kunnen rondkomen. 64% van de mensen met financiële problemen maakt zich bijvoorbeeld zorgen over het recht op zorg, in vergelijking met 30% van de mensen die makkelijk rond kunnen komen. Voor 63% van mensen die financieel moeilijk rondkomen leidt ook het vinden van een woning tot zorgen ten opzichte van 24% voor mensen die makkelijk rondkomen. Daarnaast valt op dat mensen die moeilijk kunnen rondkomen zich ook meer zorgen maken over andere rechten, zoals leven in vrede en veiligheid of het inschakelen van een advocaat (rechtsbescherming).