College informeert het VN-comité in Genève over de stand van zaken van de positie van mensen met een beperking in Nederland in een aanvullend rapport

Mensen met een beperking merken in hun dagelijks leven nog te weinig van de inspanningen van de overheid om hun positie te verbeteren. Dat schrijft het College voor de Rechten van de Mens aan het VN-comité handicap in zijn aanvullend rapport over de implementatie van het VN-verdrag handicap in Nederland. Het College doet evenals in 2018 een aantal suggesties voor vragen die het VN-comité handicap kan stellen aan de Nederlandse overheid.  

Kaft publicatie: Hoe gaat het met VN-verdrag handicap?

Op 29 maart licht het College zijn rapport toe aan het VN-comité inzake de rechten van personen met een handicap (VN-comité handicap) in Genève in een besloten gesprek. Het VN-comité handicap is de internationale toezichthouder op het VN-verdrag handicap.  

Het College heeft onder meer aandacht gevraagd voor het belang van structurele maatregelen om te zorgen dat mensen met een beperking hun mensenrechten kunnen uitoefenen. Daarom stelt het College aan het VN-comité voor om vragen te stellen aan de Nederlandse regering over onder andere een nieuw uitvoeringsprogramma en over participatie bij nieuwe regelgeving en beleid. 

Coördinatiemechanisme

Vraag: Hoe zal de regering ervoor zorgen dat elk departement zich bewust is van zijn verantwoordelijkheden in het kader van het VN-verdrag handicap, zodat de uitvoering van het VN-verdrag handicap een meer rijksbrede verantwoordelijkheid wordt?

In Nederland is elk ministerie verantwoordelijk voor de uitvoering van het VN-verdrag handicap binnen zijn eigen domein. Het College onderschrijft dat de uitvoering van het verdrag een rijksbrede verantwoordelijkheid is. Dit kan echter alleen worden gerealiseerd als de verschillende ministeries zich voldoende bewust zijn van hun verantwoordelijkheden en zich inzetten voor de uitvoering van het verdrag. Hierin kan het coördinerend ministerie van VWS een belangrijke aanmoedigende en faciliterende rol spelen.  

In 2021 liep het eerste landelijke uitvoeringsprogramma 'Onbeperkt meedoen!' af. Het kabinet heeft aangekondigd een nieuw plan te gaan ontwikkelen. Daarom geeft het College het VN-comité in overweging om de Nederlandse regering daarnaast te vragen wanneer een adequaat vervolg op ‘Onbeperkt meedoen!’ mag worden verwacht.

Participatie bij het maken van wetgeving en beleid 

Vraag: Hoe zal de regering ervoor zorgen dat de participatie van mensen met een beperking meer structureel wordt verankerd in de verschillende fasen van ontwikkeling van wetgeving en beleid binnen de gehele overheid?

De participatie van mensen met een beperking in het wetgevings- en beleidsvormingsproces is een verdragsverplichting. Het College ziet dat dit in Nederland nog niet structureel is verankerd. Er ontbreekt nog een rijksbrede procedure die eraan bijdraagt dat alle departementen overleggen met mensen met een beperking en hen actief betrekken bij zaken die hen aangaan. Daarom geeft het College het VN-comité in overweging om de regering hierover deze vraag te stellen. 

Rapportages het College

Het aanvullende rapport werd begin maart naar het VN-comité handicap verstuurd. Voor het originele rapport met alle vraagsuggesties die het College doet, kun je onderstaande versies downloaden. 

Aanvullende rapportage aan het VN-comité handicap (EN) (2022) 

Aanvullende rapportage aan het VN-comité handicap (NL) (2022) 

Aanvullende rapportage aan het VN-comité handicap (eenvoudige taal NL) (2022) 

Andere rapportages 

Rapportage Nederlandse regering (2018) 

Rapportage Alliantie VN-verdrag (EN) (2022)

Rapportage Alliantie VN-verdrag (2019)