Elke werkgever wil de beste kandidaat voor de functie. Vaak zijn we op zoek naar een ‘klik’ met een kandidaat. Maar vind je dan ook de beste match? Door de invloed van stereotypen en vooroordelen kunnen we (onbewust) kandidaten verkeerd inschatten. Het gevolg: je sluit mensen uit en de beste kandidaat belandt niet op de juiste plek.
Het College voor de Rechten van de Mens biedt de training ‘Selecteren zonder vooroordelen’ aan voor werkgevers die aan de slag willen met objectief werven en selecteren.
De training Selecteren zonder vooroordelen is bedoeld voor medewerkers en leidinggevenden die veel te maken hebben met werving en selectie. Dat betekent in de praktijk dat de training vaak gegeven wordt aan HR-adviseurs, managers, teamleiders en andere leidinggevenden. Maar ook aan (doorlopende) sollicitatiecommissies, benoemingscommissies, kandidatencommissies van politieke partijen en dergelijke.
De training wordt alleen ‘in company’ aangeboden. We bieden de training momenteel niet op open inschrijving aan.
Als onderdeel van breder beleid zorgt de training voor een impuls voor een meer objectieve werving en selectie. Daarnaast kan de training ook het startpunt binnen een organisatie vormen om aan de slag te gaan met objectief werven en selecteren.
De training draagt bij aan:
- Bewustwording over de werking en invloed van stereotypen en vooroordelen (bij werving en selectie).
- Vaardigheden binnen een objectief wervings- en selectieproces (bijv. opstellen inclusieve vacaturetekst, beoordelen aan de hand van objectieve criteria, gestructureerd interviewen).
- Kennis over wetgeving omtrent gelijke behandeling en discriminatie bij werving en selectie
Deelnemers bepalen samen wat voor veranderingen nodig zijn in de praktijk van werving en selectie in de organisatie. Daarmee kunnen de deelnemers direct mee aan de slag na de training. Daarnaast kunnen trainers ook na de training ondersteuning bieden bij het implementeren en/of aanpassen van processen.
Het College voor de Rechten van de Mens werkt met een vaste groep externe trainers die een licentie hebben voor het geven van deze training. Zij maken afspraken met u over de lengte, de invulling, de planning en de prijs van de training.
Een training neemt idealiter twee dagdelen in beslag, zo kunnen de deelnemers na het eerste dagdeel de stof laten bezinken en eventuele vervolgvragen op het tweede dagdeel stellen.
De training bestaat uit drie modules:
1. Stereotypen en vooroordelen: wat zijn ze, hoe ontstaan ze en wat is de invloed op werving en selectie?
Module 1 gaat in op wat stereotypen zijn en waar ze vandaan komen. Door simpele testjes worden deelnemers bewust van hoe hardnekkig stereotypen en vooroordelen zijn, maar ook hoe normaal. Iedereen heeft namelijk stereotypen en vooroordelen. Dat is niet bij voorbaat negatief.
Deelnemers ontdekken daarnaast wat er gebeurt als stereotypen en vooroordelen invloed hebben op een wervings- en selectieprocedure. Aan de hand van waargebeurde situaties, zien deelnemers wat de risico’s van stereotypen en vooroordelen kunnen zijn. Zo kunnen er door de invloed van stereotypen en vooroordelen niet alleen goede kandidaten over het hoofd worden gezien, maar ook kandidaten (onbedoeld) worden gediscrimineerd!
2. Juridisch kader: wanneer spreekt de wet van discriminatie?
Discriminatie is verboden volgens de wet. Maar wanneer spreken we nou van discriminatie? In Module 2 wordt er verder ingegaan op de gelijkebehandelingswetgeving. Deelnemers zien op basis waarvan (welke gronden) gediscrimineerd kan worden, wat het verschil is tussen direct en indirect onderscheid en welke uitzonderingen er zijn. Wanneer er behoefte is, kan er meer worden verteld over het voeren van voorkeursbeleid voor groepen met een achterstand op de arbeidsmarkt.
Deze module is (deels) ook beschikbaar in de vorm van een e-learning die voorafgaand aan de fysiek training gevolgd kan worden door deelnemers.
3. Handelingsperspectieven: aan de slag met objectieve werving en selectie!
Module 3 laat deelnemers zien welke stappen je kan nemen om de invloed van stereotypen en vooroordelen te verkleinen. Vergroot de objectiviteit van de selectie, geef alle kandidaten gelijke kansen en vind de beste kandidaat voor de functie! In deze module deelnemers over verschillende interventies die gedurende de selectieprocedure toegepast kunnen worden. De interventies die aan bod kunnen komen zijn:
- Identificeren van kennis en kerncompetenties
- Schrijven van een inclusieve vacaturetekst
- Voorbereiden van scoreformulieren en/of assessment
- Gestructureerd interviewen
Follow-up
Na afloop van de training kan een trainer ondersteuning bieden bij het implementeren en/of aanpassen van processen. Zo worden de geleerde lessen direct vertaald naar de werkpraktijk van de organisatie.
Het College heeft geen winstoogmerk en werkt met een vaste poule van externe trainers die door het College zijn opgeleid en gecertificeerd om deze training te kunnen geven. Voor de training wordt alleen een uurtarief gerekend voor de inzet van deze trainers.
De kosten voor deze training zijn afhankelijk van de precieze invulling en bedragen maximaal 2.320 euro per training (excl. btw). Dit is inclusief het maatwerkgesprek voorafgaand aan de training en de evaluatie na afloop.
Als je een training aan wilt vragen, dan is het fijn als je voor jezelf de volgende vragen al hebt beantwoord:
Waarom
- Waarom wil je deze training aan jouw medewerkers bieden?
- Wat speelt er? Zijn er specifieke problemen die je wilt aanpakken?
- Wat wil je precies bereiken?
- Welke stappen zijn er al gezet binnen de organisatie om doelen (bijv. rondom objectief werven en selecteren, diversiteit) te bereiken?
- Waar zie je diversiteit in het medewerkersbestand en waar niet?
Wie
- Wie zijn de beoogde deelnemers?
- Hoe zijn ze betrokken bij werving en selectie?
- Wat is de voorkennis van de medewerkers?
Wanneer
- Wat is jouw planning? Hoe veel tijd heb je voor de training?
Waar
- Waar wil je de training houden? (De training wordt of op locatie of online aangeboden, of een combinatie.)
Op basis van het antwoord kan de coördinerend medewerker van het College een goede match maken met één van de externe trainers.
Uit literatuur over diversiteit en inclusie op de arbeidsmarkt blijkt dat training wel een antwoord is, maar niet het enige antwoord. Training alleen helpt niet. Maar training als onderdeel van breder werving en selectiebeleid plus beleid gericht op een sociaal veilige werkvloer en inclusief leiderschap, dat werkt. Daarnaast is er in recente onderzoeken aangetoond dat trainingen die zich alleen richten op bewustwording van het individu niet effectief zijn. Deze training richt zich daarom naast bewustwording op het aanpassen van processen. Uit onderzoek blijkt dat wél effectief.
Contact
Heb je belangstelling? Neem dan contact op met training@mensenrechten.nl of 030 888 3888.