Op maandag 21 juli heeft staatssecretaris Nicki Pouw-Verweij een bezoek gebracht aan het College voor de Rechten van de Mens. Naast een kennismaking is er gesproken over de 'Werkagenda VN-verdrag handicap I  2025-2030', die recent naar de Tweede Kamer is verstuurd. Met de Werkagenda is een belangrijke stap gezet naar een Rijksbrede uitvoering van het verdrag. Het is positief dat de werkagenda zorgt voor meer samenwerking tussen de verschillende ministeries, maar het College mist ook een aantal zaken.

Beeld: © ANP SEM VAN DER WAL / ANP FOTO

Nico Schrijver: “Ik ben blij vandaag kennis gemaakt te hebben met de nieuwe staatssecretaris. Het is heel positief dat ze in de tweede maand van haar staatssecretariaat bij het College op werkbezoek is gekomen. Dit is een belangrijke periode voor de uitvoering van het VN-verdrag handicap. De werkagenda is een mijlpaal voor de positie van mensen met een beperking in onze samenleving. Tegelijkertijd zien we als College dat nog niet alle artikelen uit het verdrag in de Werkagenda terugkomen. Deze zorgen heb ik vandaag met de staatssecretaris gedeeld."

Werkagenda belangrijke stap, maar aanpak niet goed meetbaar

De Nationale strategie en de werkagenda richten zich namelijk op zeven levensdomeinen, zoals onderwijs, werk en zorg. Daardoor blijkt niet duidelijk hoe de specifieke verplichtingen uit het VN-verdrag handicap precies worden uitgevoerd. Het is belangrijk om bij te houden of er werk wordt gemaakt van alle mensenrechten uit het verdrag en op welke termijn dit gebeurt. Daarom zijn concrete, meetbare maatregelen en een duidelijk monitoringsysteem op basis van alle verdragsverplichtingen nodig. Zowel op landelijk als op lokaal niveau. Ook is toereikend budget nodig om de maatregelen uit de werkagenda uit te voeren. 

Aanbevelingen VN-comité: plan ontbreekt

Het VN-comité handicap, de internationale toezichthouder op het verdrag, heeft een groot aantal aanbevelingen gedaan aan de Nederlandse overheid. De voormalige staatssecretaris beloofde een plan te sturen over hoe en wanneer aan de slag te gaan met alle aanbevelingen van dit comité. Dit plan ontbreekt nog in de werkagenda.

Betrekken van ervaringsdeskundigen onvoldoende uitgewerkt

Het College concludeert ook dat in de werkagenda onvoldoende is uitgewerkt hoe ervaringsdeskundigen op structurele wijze door de overheid worden betrokken. Betrokkenheid van mensen met een beperking en hun vertegenwoordigende organisaties is een verplichting uit het VN-verdrag handicap. Het VN-comité handicap benadrukte vorig jaar dat dit met voorrang moet worden geregeld voor de uitvoering van de Nationale strategie en de werkagenda. Rijksbrede afspraken over het samen werken met mensen met een beperking worden echter pas in 2026 gemaakt.

Op 9 september 2025 wordt de werkagenda in de Tweede Kamer besproken. Het College zal zich deze zomer verder in de werkagenda verdiepen en in aanloop naar dit debat aan de Tweede Kamer de belangrijkste aandachtspunten meegeven.