Mevrouw, wilt u zich omkleden in de herenkleedkamer?

Sportschool discrimineert (trans)vrouw door toegang vrouwenkleedkamer te weigeren

De sportschool wil andere vrouwen en jonge meisjes niet onverwacht confronteren met het mannelijke geslachtsdeel. De vrouw voelt zich gediscrimineerd, stapt naar het College en krijgt gelijk.

Wat is er gebeurd?

In een sportschool wordt een vrouw aangesproken door een medewerker die haar vertelt dat zij zich, conform beleid, in de herenkleedkamer moet omkleden. De vrouw is het niet met de medewerker eens. Haar genderidentiteit is tegengesteld aan haar geboortegeslacht, waardoor zij zich niet als man maar als vrouw identificeert. Daarom zou zij, net als andere vrouwen, gebruik mogen maken van de vrouwenkleedkamer.

De vrouw dient na het gesprek met de medewerker een klacht in. De sportschool zegt daarop dat zij geen gebruik mag maken van de dameskleedkamers totdat zij een geslachtsveranderende operatie heeft ondergaan. Wel dragen ze verschillende alternatieven aan: thuis omkleden, omkleden in het damestoilet, of in het personeelshok.

De vrouw gaat hier niet mee akkoord, deze zijn wat haar betreft niet gelijkwaardig. De vrouw komt zelf met het alternatief om een genderneutrale kleedruimte beschikbaar te stellen. Volgens de sportschool is dit om financiële en bouwkundige redenen niet mogelijk. De sportschool en de vrouw komen er met elkaar niet uit, dus legt de vrouw haar klacht voor aan het College.

Geslachtsveranderende operatie

De sportschool gaf aan de toegang tot de vrouwenkleedkamer te weigeren tot de vrouw een geslachtsveranderende operatie had ondergaan. Met de wijziging van de Transgenderwet in 2014 is de genderidentiteit, hoe je je voelt over je eigen lichaam, voor de wet van groter belang geworden dan het biologische geslacht. De Transgenderwet maakt het mogelijk om het geslacht in de geboorteakte te wijzigen, als deze niet aansluit bij de genderidentiteit. Een geslachtsveranderende operatie is niet (meer) nodig om in het andere geslacht erkend te worden. Je mag dus geen onderscheid maken tussen cisvrouwen (een vrouw die geboren is met de geslachtskenmerken van een vrouw en die zich ook vrouwelijk voelt) en transvrouwen, of de een meer rechten toe kennen dan de ander. Zij maken beide deel uit van dezelfde categorie: vrouw.

Discriminatie op grond van geslacht?

De sportschool heeft de vrouw de toegang tot de dameskleedkamer geweigerd omdat zij transvrouw is met de fysieke kenmerken van een man. Door rechtstreeks te verwijzen naar het geslacht van de vrouw, is er sprake van direct onderscheid. Zij wordt namelijk vanwege haar geslacht op een andere manier behandeld dan een ander.

Transgenderwet

Onlangs maakte demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) excuses namens het kabinet voor de transgenderwet zoals die gold tussen 1985 en 2014. Als mensen in die jaren hun geslachtsregistratie wilden veranderen, dan waren zij verplicht een geslachtsoperatie te ondergaan en zich onomkeerbaar te laten steriliseren. In 2014 is de transgenderwet gewijzigd; toen werd het makkelijker om het geslacht in een geboorteakte te veranderen en werd de verplichte sterilisatie geschrapt. Dat leidde tot een forse toename van het aantal mensen dat officieel van geslacht veranderde.

Meld discriminatie

Heb je te maken met discriminatie vanwege je geslacht of een andere vorm van discriminatie? Laat het ons direct weten. Meld jouw ervaring of vraag een oordeel aan over jouw discriminatieklacht. Heb je hierbij een aanpassing nodig vanwege een beperking? Neem dan contact met ons op.