Vacature: Onderzoeksstage

Doe jij een sociaalwetenschappelijke studie en ben je op zoek naar een onderzoeksstage? Kun jij meedenken over statistische vraagstukken, literatuuronderzoek verrichten en goed schrijven? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Het College voor de Rechten van de Mens

Het College doet onderzoek, adviseert regering en parlement, rapporteert aan internationale mensenrechteninstanties, geeft voorlichting en bevordert mensenrechteneducatie. Daarnaast oordeelt het College in individuele gevallen of iemand is gediscrimineerd op het werk, in het onderwijs of als consument. Het College houdt tevens toezicht op de manier waarop het VN-verdrag handicap in Nederland wordt geïmplementeerd en richt zich als Nationaal Preventie Mechanisme (NPM) op het voorkomen van onmenselijke behandeling en bestraffing in situaties van vrijheidsbeneming.

Wil je meer weten over wat het College voor de Rechten van de Mens doet en wat mensenrechten zijn? Bekijk dan onderstaande video.
 

Mensenrechten. Waar denk jij dan aan?  
Waarschijnlijk aan misstanden in landen ver weg. Maar ook in Nederland staan mensenrechten onder druk.   

In deze video laten we je zien waarom mensenrechten ook over jou gaan. En wat het College voor de Rechten van de Mens doet om jouw mensenrechten te beschermen.

De bescherming van mensenrechten is belangrijk voor een samenleving waarin iedereen kan meedoen.  
Een samenleving waarin mensen zich vrij en veilig voelen, en gelijke kansen hebben. 

Precies, en je zou zeggen dat niemand jouw mensenrechten van je kan afnemen, want die heb je omdat je mens bent. Als mens heb je het recht om naar school te gaan, het recht op werk, en het recht op zorg als je ziek bent. 

Deze mensenrechten zijn in 1948 opgeschreven, in de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. Deze verklaring is ondertekend door landen van over de hele wereld, ook door Nederland.  

1948!? Mensenrechten worden dus al heel lang erkend en beschermd. Dat is een goede zaak!   

Zeker, maar tóch gaat het nog niet altijd goed.  
Soms worden mensenrechten geschonden of staan ze onder druk. Ook in Nederland: 

Als vrouwen met dezelfde baan minder verdienen dan mannen, bijvoorbeeld. 
Als jongeren geen stageplek kunnen krijgen vanwege hun naam. Of als mensen met een beperking niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen.   

Het College voor de Rechten van de Mens is opgericht om erop te letten dat de mensenrechten goed beschermd worden, en om erover te vertellen. In Nederland én in Caribisch Nederland.  

We luisteren naar iedereen in onze samenleving: wat gaat er goed en wat gaat er niét goed? We doen onderzoek en adviseren de regering en het parlement. Ook rapporteren we aan internationale organisaties, zoals de VN.

Het College is een plek waar je je recht kan halen. We oordelen over individuele discriminatieklachten en geven voorlichting, omdat het belangrijk is dat mensen weten wat hun rechten zijn. 

Dus: heb jij een vraag over mensenrechten? 
Wij kunnen je verder op weg helpen.  
Ja. En als je denkt dat je bent gediscrimineerd kun je ook bij ons terecht. Wij onderzoeken dan of dat inderdaad zo is, en doen daar een gezaghebbende uitspraak over.  

Mensenrechten zijn er voor iedereen. 
Dus ook voor jou. 

Het College hecht veel waarde aan een diverse samenstelling van de organisatie, in de zin dat er spreiding is van maatschappelijke, culturele en levensbeschouwelijke achtergronden, deskundigheid en disciplines. Kandidaten met een beperking en kandidaten met een migratieachtergrond moedigen wij in het bijzonder aan om op deze vacature te reageren. Voor meer informatie over werken bij het College ga naar: https://www.mensenrechten.nl/over-ons/werken-bij-het-college.

De afdeling

De afdeling Onderzoek en Advies van het College bestaat uit ongeveer 18 beleidsadviseurs, één of meer stagiairs en een manager. De afdeling is verantwoordelijk voor signalering, onderzoek, (wetgevings)advisering, beleidsbeïnvloeding, voorlichting en educatie op het gebied van mensenrechten. Er is een aantal onderzoekers werkzaam voor de afdeling en de stagiaire zal begeleid worden door één van de onderzoekers. Het College werkt met  strategische programma's en springt strategisch en flexibel in op actuele ontwikkelingen.

De stage

De afdeling Onderzoek & Advies voert in 2024 diverse onderzoeksactiviteiten uit. We zoeken een onderzoek stagiair met een sociaalwetenschappelijk profiel die ons bij deze werkzaamheden kan ondersteunen. Het takenpakket is nog nader in te vullen maar zal in ieder geval bestaan uit: het mogelijk opvolgen van informatieverzoeken van burgers, organisaties en comités, het meelezen met onderzoeksrapporten, en het doen van literatuuronderzoek naar actuele onderwerpen ten behoeve van het nieuwe meerjarenplan van het College. Onderzoek bij het College is altijd gericht op beleidsbeïnvloeding of voorlichting en daarom we zijn op zoek naar een stagiair die de koppeling tussen onderzoek en beleid interessant vindt.

Je loopt stage voor een periode van minimaal 4 en maximaal 6 maanden. In afstemming is er de mogelijkheid om aan de hand van de materialen van (een van) de onderzoeken die bij het College lopen of eerder afgerond zijn, in eigen tijd, een afstudeerscriptie te schrijven.
We bieden jou een meewerkstage waar je veel kansen krijgt om jezelf te ontwikkelen en waar veel ruimte is voor inbreng en ideeën. Je kan een kijkje nemen bij een interessant instituut en je kan een positieve bijdrage leveren aan het bevorderen van mensenrechten in Nederland. Je krijgt een vaste stagebegeleider, leuke collega’s, een stagevergoeding, en relevante ICT-middelen.

Deze stage is passend voor een student die een relevante sociaalwetenschappelijke opleiding volgt. Je moet echt ingeschreven staan als student. Je hebt al wat ervaring met SPSS en Excel, en je beheerst de Nederlandse en Engelse taal goed. Je kan planmatig werken en je wordt niet zenuwachtig van deadlines. Het is natuurlijk een pre als je affiniteit hebt met het onderwerp mensenrechten in Nederland.
 

Praktische informatie

Start stage                                : september 2024

Aantal uren in de week          : 24-36

Duur van de stage                  : minimaal 4 en maximaal 6 maanden

Relevante opleiding                : alle sociaalwetenschappelijke disciplines, mits voldoende kennis van kwantitatief onderzoek en SPSS

Opleidingsniveau                    : WO (laatste jaar bachelor of master)

Stagevergoeding                    : € 749 bij een stage van 40 uur per week

Overig                                      : Om bij het College stage te lopen moet je zijn ingeschreven bij een Nederlandse onderwijsinstelling. Het College biedt geen stages aan afgestudeerden;

  • We vragen alle nieuwe collega’s om een verklaring omtrent gedrag (VOG) te overleggen;
  • Bij het College willen we toegankelijk zijn voor iedereen: medewerker én bezoeker. Daarom is ons gebouw uitgerust met een lift en volledig drempelvrij.

Sollicitatieprocedure

Je kunt je motivatie en CV tot en met 26 mei a.s. mailen naar sollicitatie@mensenrechten.nl. Graag lezen we in jouw motivatiebrief duidelijk terug waarom jij voldoet aan de selectiecriteria. Je kunt hierbij putten uit alle ervaring die je hebt opgedaan tijdens je opleiding, bijbaan, hobby en/of vrijwilligerswerk. 

De selectiegesprekken zullen online plaatsvinden op woensdagochtend 5 juni 2024.

Mocht je nog vragen hebben dan kan je contact opnemen met de afdeling HRM via 030 – 8883888 of mail naar sollicitatie@mensenrechten.nl.