MensenrechtenMens 2022: Samen tegen armoede
Je hebt net genoeg geld voor je dure boodschappen, maar er ligt ook nog een hoge energierekening op je te wachten. Hierdoor maak jij je zorgen en ben je bang voor de toekomst. Je hebt maar één zekerheid: je redt het niet meer. Zo kan armoede in Nederland eruitzien.
Wie verdient de titel MensenrechtenMens?
Armoede is een acuut probleem en dat vraagt om onmiddellijke actie. Gelukkig zijn er veel mensen die zich nu inzetten voor mensen in armoede. Het College reikt dit jaar voor de vijfde keer een mensenrechtenprijs uit aan een bijzondere voortrekker. Wie verdient de titel MensenrechtenMens 2022? Welke denker en/of doener is scherp op het signaleren van armoede, maakt zichtbaar waar kansen liggen voor verandering en levert een positieve bijdrage aan oplossingen?
Tot zondag 30 oktober was het mogelijk iemand te nomineren voor MensenrechtenMens 2022. Dat is veelvuldig gedaan, met 35 genomineerde mensen en stichtingen als uitkomst. Een deskundige jury heeft daarop een selectie gemaakt uit alle aanmeldingen, met oog voor diverse groepen en perspectieven.
Drie kanshebbers
De drie kanshebbers voor MensenrechtenMens 2022 zijn Marzouka Boulaghbage van Stichting Al Amal, straatarts en huisarts Michelle van Tongerloo en Celien Anches van Mommy’s Poppin.



Hoe wordt de winnaar gekozen?
Wij maken op donderdag 8 december de winnaar bekend. Deze persoon of organisatie mag zichzelf een jaar lang MensenrechtenMens 2022 noemen. Daarnaast betrekken wij diegene(n) bij toekomstige activiteiten en bieden wij een relevant netwerk binnen dit thema.
De criteria zijn:
- Is deze persoon of organisatie bijzonder en/of onderscheidend?
- Maakt deze persoon of organisatie een verschil in de samenleving?
- Vergroot deze persoon of organisatie bewustwording bij het publiek?
- Stimuleert deze persoon of organisatie anderen om in actie te komen?
Wie zijn de vijf juryleden?





Waarom het thema Armoede in Nederland?
Hoewel Nederland tot de rijkste landen van Europa behoort, is de groep mensen die in armoede leeft groeiende. Dat komt door aanhoudend stijgende kosten voor dagelijkse levensbehoeften. Steeds meer Nederlanders voelen dit in hun portemonnee en dat geeft veel zorgen. Zeker voor mensen die nu al moeilijk rondkomen.
Oorzaken en gevolgen
Armoede is meer dan een gebrek aan geld. Mensen in armoede kunnen soms boodschappen en de energierekening niet meer betalen. Mensen besteden vaak minder geld aan gezond eten en hebben vaak veel stress over hun situatie. Zij leven korter en in minder goede gezondheid. Schaamte, eenzaamheid en depressies kunnen ertoe leiden dat mensen niet meer kunnen deelnemen aan onze samenleving. Door armoede komen mensenrechten onder druk te staan. En andersom geldt dat ook: staan je mensenrechten onder druk? Dan is de kans dat je arm wordt groter.
Wij pleiten voor een armoedebeleid waarin mensenrechten centraal staan, zowel in Europees als Caribisch Nederland. Een duurzame, menselijke en effectieve aanpak die mensen beschermt tegen armoede. Nu en in de toekomst.
Daarom staat MensenrechtenMens dit jaar in het teken van armoede in Nederland.

Wat is de titel MensenrechtenMens?
Op 10 december – Internationale Dag van de Mensenrechten – staat de bescherming van mensenrechten centraal. Elk jaar vragen de Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties aandacht voor de mensenrechten. En elk jaar reikt het College rond deze dag de prijs voor MensenrechtenMens uit.
De prijs is een waardering en aanmoediging voor voortrekkers die zich op bijzondere wijze inzetten voor mensenrechten. Eerder wonnen Mpanzu Bamenga voor zijn aanpak van etnisch profileren, Laura van de Beek voor het betrekken van jongeren bij de politiek, Fairspace voor het tegengaan van straatintimidatie en Edo Paardekooper Overman voor zijn strijd tegen dakloosheid deze prijs.
Wil jij meer weten?
Stuur een e-mail naar mensenrechtenmens@mensenrechten.nl