MensenrechtenMens 2021
Op vrijdag 10 december 2021 – de Internationale Dag van de Mensenrechten – heeft het College voor de Rechten van de Mens de jaarlijkse mensenrechtenprijs uitgereikt. Dit jaar ging de prijs naar een bijzondere voortrekker in de strijd tegen racisme. Een belangrijk thema, want ondanks het verbod op discriminatie is achterstelling door racisme nog altijd aan de orde.
MensenrechtenMens 2021 gemist? Kijk de live uitzending terug.

Wie won de titel MensnrechtenMens 2021?
De winnaar van de titel MensenrechtenMens 2021 is de Eindhovense burgeractivist Mpanzu Bamenga. Hij ontving de prijs voor zijn strijd tegen etnisch profileren.
Wie waren de kanshebbers?
Meer dan 40 inzendingen onderstreepten de urgentie van een oplossing voor dit diepgewortelde probleem in onze samenleving. De jury was diep onder de indruk van de gedrevenheid van de genomineerden. Niettemin presenteert het College met overtuiging deze drie kanshebbers:
- Mpanzu Bamenga uit Eindhoven strijdt als burgeractivist tegen etnisch profileren. Hij werd op het vliegveld door de Koninklijke Marechaussee onterecht gezien als een verdachte en niet-Nederlander. Hij spande daarna met mensenrechtenorganisaties een rechtszaak aan tegen de Staat. Inmiddels geeft de Koninklijke Marechaussee aan te stoppen met etnisch profileren.
- Lida van den Broek uit Peize is oprichter van Kantharos. Een bureau dat gespecialiseerd is in etnische diversiteit. Zij is ook auteur van het boek 'Wit is nu aan zet'. Al meer dan 40 jaar biedt zij handvatten om racisme te herkennen bij onszelf en anderen, maar ook om racisme binnen instituties aan te pakken.
- Marjorie Malbons uit Rotterdam biedt vanuit Stichting MAIT schuldhulpverlening en budgetcoaching aan. Vanuit haar persoonlijke ervaringen met schulden en uitsluiting helpt zij anderen die ook hiermee in aanraking komen. Zij ondersteunt mensen in Rotterdam-Zuid met hun financiën en helpt hen weer om zich 'mens' te voelen.
Wat was het programma?
Dagvoorzitter Andrew Makkinga verzorgde de presentatie van het evenement en de voorzitter van het College, tevens juryvoorzitter, Jacobine Geel reikte tot slot de prijs uit.
- Voorzitter Jacobine Geel met een toespraak over hoe racisme het recht op gelijke behandeling ondermijnt en het grote belang van de bescherming van mensenrechten
- Dagvoorzitter Andrew Makkinga in gesprek met de drie kanshebbers over hun motivatie en aanpak in de strijd tegen racisme
- Programmamaker en presentator Roel Maalderink met een video van zijn straatinterview 'Voxpop: Ondervind je nadeel vanwege je huidskleur?'
- Journalist en radio- en tv-presentator Naeeda Aurangzeb met anekdotes uit haar boek '365 dagen Nederlander' en exclusief materiaal
- Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme Rabin Baldewsingh met een boodschap voor het College en de kanshebbers

Hoe werd de winnaar gekozen?
Wie is scherp op het signaleren van racisme, levert een positieve bijdrage aan oplossingen en maakt zichtbaar waar kansen liggen voor verandering? Een deskundige jury maakte een selectie uit de aanmeldingen, met oog voor diverse groepen en perspectieven. De jury koos vervolgens uit alle aanmeldingen drie kanshebbers voor de titel MensenrechtenMens 2021.
Criteria
- Is deze persoon of dit initiatief bijzonder en/of onderscheidend?
- Maakt deze persoon of dit initiatief een verschil in de samenleving?
- Vergroot deze persoon of dit initiatief bewustwording bij beleidsmakers en het publiek?
- Stimuleert deze persoon of dit initiatief anderen om in actie te komen?
Juryleden
- Jacobine Geel - Voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens
- Kathleen Ferrier - Lid Raad van Advies van het College voor de Rechten van de Mens
- Lisette Tanis-Pinas - Directeur-bestuurder van RADAR
- Houssin Bezzai - Programmamanager racisme en discriminatie bij KNVB
- Zahra Boufadiss - Advocaat en columnist

Wat krijgt de winnaar?
In aanloop naar de uitreiking zorgden wij voor aandacht voor de kanshebbers via onze website, sociale media, relaties en de pers. De winnaar mag zichzelf een jaar lang MensenrechtenMens 2021 noemen. Daarnaast betrekken wij de winnaar bij toekomstige activiteiten en bieden wij een relevant netwerk binnen dit thema.
Waarom deze mensenrechtenprijs?
Iedereen heeft mensenrechten. Mensen hebben het recht op een waardig bestaan in een discriminatievrije samenleving. Je mag zijn wie je wil zijn, ongeacht je afkomst, gender, beperking enzovoorts. Dit is op 10 december 1948 bevestigd in de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. Sindsdien vragen de Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties op deze dag aandacht voor de mensenrechten. Het College reikt elk jaar aan een persoon of initiatief de titel MensenrechtenMens uit binnen een belangrijk en actueel thema.
Verbod op racisme
Racisme zit diepgeworteld in de samenleving; van de arbeidsmarkt, woningmarkt, sport en het onderwijs tot aan de openbare ruimte en overheid. Ook worden mensen meer geconfronteerd met racisme via sociale media. Het komt voor tussen mensen onderling, maar ook bijvoorbeeld door de manier waarop de overheid werkt.
Over het College voor de Rechten van de Mens
Het College voor de Rechten van de Mens is hét mensenrechteninstituut van Nederland. Als onafhankelijke toezichthouder beschermt, belicht en bevordert het de mensenrechten. Het verricht onderzoek, adviseert de regering en het parlement, en rapporteert aan internationale instituten. Daarnaast oordeelt het over discriminatie van individuen op het werk, in het onderwijs of als consument. Ook geeft het voorlichting en bevordert het educatie. Tot slot ziet het toe op de uitvoering van het VN-verdrag Handicap in Nederland.
Vragen, suggesties of opmerkingen over MensenrechtenMens 2021? Stuur een e-mail naar mensenrechtenmens@mensenrechten.nl.