Oordelen

Mobility ID B.V. maakt geen verboden onderscheid op grond van handicap of chronische ziekte door geen rolstoelvervoer aan te bieden.

Oordeelnummer 2018-45
08-05-2018
lees verder

Samenvatting

Situatie

Een man is als gevolg van een handicap afhankelijk van een rolstoel. De man stelt dat Mobility ID B.V., een bemiddelaar van taxivervoersdiensten, onderscheid maakt op grond van handicap of chronische ziekte door geen passend vervoer aan te bieden voor mensen met een rolstoel. Het bedrijf zegt dat zij alleen maar bemiddelaar is van taxidiensten en niet van rolstoelvervoer. Het kan haar niet verweten worden dat vervoersaanbieders nalaten om rolstoelvriendelijke maatregelen te treffen.

Beoordeling

Het bedrijf gaat met consumenten vervoersovereenkomsten aan die worden uitgevoerd door bij haar aangesloten taxibedrijven. Zij garandeert haar klanten dat overal in Nederland, 24 uur per dag, binnen een half uur na de aanvraag in het gevraagde taxivervoer wordt voorzien. Het merendeel van de aangesloten taxibedrijven zijn eenmanszaken die met een gewone taxi rijden. Ook veel grotere taxibedrijven bieden geen of alleen overdag rolstoelvervoer aan. Als gevolg daarvan kan het bedrijf geen landelijk netwerk voor rolstoelvervoer aanbieden onder de garanties waaronder zij taxivervoer aanbiedt. Daarmee heeft het bedrijf overtuigend gesteld dat het, gezien de aard van haar dienstverlening, voor haar onevenredig belastend is om passend vervoer aan te bieden voor mensen met een rolstoel. 

Oordeel

Mobility ID B.V. maakt jegens de man geen verboden onderscheid op grond van handicap of chronische ziekte.
 


 

Grond:

Terrein:

Trefwoord:

Wetsartikel

Dictum: