Oordelen

Bonprix S.A.R.L. discrimineerde een vrouw door andere leveringsvoorwaarden te hanteren omdat zij op een woonwagenlocatie woont.

Oordeelnummer 2017-7
02-02-2017
Ras
lees verder

Samenvatting

Situatie

Een vrouw, die op een woonwagenlocatie woont, bestelde kleding bij Bonprix. Bonprix liet de vrouw weten dat zij geen bestellingen aflevert op woonwagenlocaties. In die gevallen biedt zij de klant alternatieven. Zo ook aan de vrouw. Het eerste alternatief was om de bestelling vooraf te betalen en de bestelling op te halen bij een PostNL servicepunt. Het tweede alternatief was om de bestelling ook vooraf te betalen en om een GBA-uittreksel mee te sturen, waarmee voor Bonprix duidelijk zou zijn dat het afleveradres ook het woonadres is van de vrouw. Bonprix zegt de vrouw niet te hebben gediscrimineerd. Het was voor haar niet duidelijk dat het afleveradres van de vrouw ook haar woonadres is. 

 

Beoordeling

Woonwagenbewoners, die zich van generatie op generatie als woonwagenbewoner manifesteren, genieten de bescherming van de gelijkebehandelingswetgeving.

Vaststaat dat Bonprix vanwege fraudegevallen op woonwagenkampen ervoor heeft gekozen om niet meer te leveren aan woonwagenlocaties, of tenminste te leveren onder andere leveringsvoorwaarden. Bonprix gaat er kennelijk van uit dat onder de groep woonwagenbewoners vaker fraude plaatsvindt. Het College vindt deze handelwijze discriminerend tegenover de woonwagenbewoners en oordeelt daarom dat Bonprix de vrouw discrimineerde op grond van ras.

 

Oordeel

Bonprix S.A.R.L. heeft jegens de vrouw verboden onderscheid op grond van ras gemaakt.

 

Grond:

Terrein:

Trefwoord:

Wetsartikel

Dictum: