Stagiair: Politieke signalering en advisering

Ben je geïnteresseerd in mensenrechten en in politiek? Het College voor de Rechten van de Mens heeft een interessante stageplek waarbij je midden in de maatschappelijke en politieke discussie staat over onderwerpen als geweld tegen vrouwen, digitalisering en mensenrechten en discriminatie. 

De organisatie  

Het College voor de Rechten van de Mens is het Nationale Mensenrechteninstituut van Nederland. Als onafhankelijke toezichthouder belicht, beschermt en bevordert het College de mensenrechten in zowel Europees als Caribisch Nederland. Daartoe voert het College de taken uit die bij de Wet College voor de Rechten van de Mens zijn opgedragen. Het College doet onderzoek, adviseert regering en parlement, rapporteert aan internationale mensenrechteninstanties, geeft voorlichting en bevordert mensenrechteneducatie. Daarnaast oordeelt het College in individuele gevallen of iemand is gediscrimineerd op het werk, in het onderwijs of als consument. Het College houdt tevens toezicht op de manier waarop het VN-verdrag handicap in Nederland wordt geïmplementeerd. 

Het College hecht veel waarde aan een diverse samenstelling van de organisatie en verwelkomt sollicitaties van iedereen die aan de functievereisten voldoet. Het College moedigt in het bijzonder kandidaten met een beperking en kandidaten met een migratieachtergrond aan om op deze vacature te reageren. 

De werkzaamheden 

Ben jij die enthousiaste stagiair die de politieke ontwikkelingen volgt op mensenrechtenthema’s? Het gaat om een meewerkstage. Je kijkt en leert mee op de belangrijke programma’s en prioritaire thema’s van het College. Je attendeert de beleidsadviseurs op voor het College relevante debatten in de Eerste en Tweede Kamer en volgt deze debatten en discussies in de media. Je beheert contacten, bereidt gesprekken met stakeholders voor en analyseert actuele ontwikkelingen. Verder denk je na over de effectiviteit en politieke relevante van de boodschappen van het College. 

Je overige taken en werkzaamheden zijn: 

 • Signalering en analyse Kamerstukken, Kamervragen en relevante debatten. 

 • Signalering en analyse standpunten politieke partijen en andere relevante actoren in maatschappelijk middenveld. 

 • Meewerken aan beïnvloedingstrategieën op relevante onderwerpen. 

 • Signalering van en anticiperen op beïnvloedingsmogelijkheden op prioritaire thema’s in de politiek. 

 • Meewerken aan het vertalen van de inhoudelijke boodschap naar de externe boodschap 

 • Ondersteunen bij politieke beïnvloedings- en netwerkactiviteiten ten aanzien van prioritaire thema’s.  

 • Het uitvoeren van andere werkzaamheden voor de afdeling Onderzoek & Advies. 

Je werkt in de dagelijkse praktijk nauw samen met de senior politiek beleidsadviseur, de programmaleiders, de beleids- en communicatieadviseurs, en de teamleider communicatie en externe betrekkingen.  

Wie zoeken wij? 

Het College voor de Rechten van de Mens zoekt een enthousiaste en positieve denker en doener met een analytisch vermogen en sterk gevoel voor politieke processen. Je hebt kennis van maatschappelijke en politieke ontwikkelingen. Je schrijft helder en hebt snel inzicht in complexe dossiers. Interesse in politiek én mensenrechten is een voorwaarde. Verder ben je een organisatietalent en beschik je over goede mondelinge- en schriftelijke communicatieve vaardigheden.  

We bieden jou een meewerkstage waar je veel kansen krijgt om jezelf te ontwikkelen en waar veel ruimte is voor inbreng en ideeën. Je kan een kijkje nemen bij een interessant instituut en je kan een positieve bijdrage leveren aan het bevorderen van mensenrechten in Nederland. Je krijgt een vaste stagebegeleider, leuke collega’s, een stagevergoeding en relevante ICT-middelen in bruikleen. 

Praktisch

 • Aantal uren per week : 32 uur 
 • Duur : 5-6 maanden 
 • Start : september 2023 
 • Relevante opleidingen : bijvoorbeeld rechten, bestuurskunde, politicologie en sociologie  
 • Niveau : HBO of WO  
 • Stagevergoeding : EUR 747 bij een stage van 40 uur per week 
 • Overig: Om bij het College stage te kunnen lopen moet je zijn ingeschreven bij een onderwijsinstelling. Het College biedt geen stages aan afgestudeerden. 

Sollicitatieprocedure

Je kunt je motivatie en CV tot en 12 juni 2023 a.s. mailen naar sollicitatie@mensenrechten.nl. Graag lezen we in jouw motivatiebrief duidelijk terug waarom jij voldoet aan de selectiecriteria. Je kunt hierbij putten uit alle ervaring die je hebt opgedaan tijdens je opleiding, bijbaan, hobby en/of vrijwilligerswerk.  

De selectiegesprekken zullen plaatsvinden op maandag 19 juni 2023.  

Mocht je nog vragen hebben dan kan je contact op nemen met de afdeling HRM via 030-8883888 of mail naar sollicitatie@mensenrechten.nl