Vacature: Senior Politiek Beleidsadviseur Mensenrechten
Het College voor de Rechten van de Mens is op zoek naar een senior politiek beleidsadviseur met aantoonbare ervaring in succesvolle beleidsbeïnvloeding en kennis van mensenrechten in Nederland. Je bent een linking pin tussen politiek Den Haag en de collegeleden en beleidsadviseurs in Utrecht. Je weet wat er speelt op politiek vlak en je brengt op het juiste moment de juiste mensen bij elkaar. Heb jij een relevant netwerk en weet jij hoe je mensen kan overtuigen en verbinden? Dan zijn wij op zoek naar jou!
Mensenrechten. Waar denk jij dan aan?
Waarschijnlijk aan misstanden in landen ver weg. Maar ook in Nederland staan mensenrechten onder druk.
In deze video laten we je zien waarom mensenrechten ook over jou gaan. En wat het College voor de Rechten van de Mens doet om jouw mensenrechten te beschermen.
De bescherming van mensenrechten is belangrijk voor een samenleving waarin iedereen kan meedoen.
Een samenleving waarin mensen zich vrij en veilig voelen, en gelijke kansen hebben.
Precies, en je zou zeggen dat niemand jouw mensenrechten van je kan afnemen, want die heb je omdat je mens bent. Als mens heb je het recht om naar school te gaan, het recht op werk, en het recht op zorg als je ziek bent.
Deze mensenrechten zijn in 1948 opgeschreven, in de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. Deze verklaring is ondertekend door landen van over de hele wereld, ook door Nederland.
1948!? Mensenrechten worden dus al heel lang erkend en beschermd. Dat is een goede zaak!
Zeker, maar tóch gaat het nog niet altijd goed.
Soms worden mensenrechten geschonden of staan ze onder druk. Ook in Nederland:
Als vrouwen met dezelfde baan minder verdienen dan mannen, bijvoorbeeld.
Als jongeren geen stageplek kunnen krijgen vanwege hun naam. Of als mensen met een beperking niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen.
Het College voor de Rechten van de Mens is opgericht om erop te letten dat de mensenrechten goed beschermd worden, en om erover te vertellen. In Nederland én in Caribisch Nederland.
We luisteren naar iedereen in onze samenleving: wat gaat er goed en wat gaat er niét goed? We doen onderzoek en adviseren de regering en het parlement. Ook rapporteren we aan internationale organisaties, zoals de VN.
Het College is een plek waar je je recht kan halen. We oordelen over individuele discriminatieklachten en geven voorlichting, omdat het belangrijk is dat mensen weten wat hun rechten zijn.
Dus: heb jij een vraag over mensenrechten?
Wij kunnen je verder op weg helpen.
Ja. En als je denkt dat je bent gediscrimineerd kun je ook bij ons terecht. Wij onderzoeken dan of dat inderdaad zo is, en doen daar een gezaghebbende uitspraak over.
Mensenrechten zijn er voor iedereen.
Dus ook voor jou.
De afdeling
De senior politiek beleidsadviseur is onderdeel van de afdeling Onderzoek en Advies. Deze afdeling bestaat uit ruim 20 beleidsadviseurs, 3 programmamanagers, één of meer stagiairs en een manager. De afdeling is verantwoordelijk voor signalering, onderzoek, (wetgevings)advisering en beleidsbeïnvloeding op het gebied van mensenrechten. Een groot deel van het werk van de afdeling wordt projectmatig of programmatisch aangepakt. Daarnaast springt de afdeling strategisch en flexibel in op actuele ontwikkelingen. Het werk bestrijkt uiteenlopende beleidsterreinen.
Binnen deze afdeling hebben we ruimte voor een senior beleidsadviseur die gespecialiseerd is in politieke beleidsbeïnvloeding. De politiek adviseur werkt nauw samen met de collega’s uit verschillende teams op de ontwikkeling van standpunten, strategieën en oplossingsrichtingen ten aanzien van prioritaire thema’s en programma’s zoals Bestaanszekerheid en Discriminatiebestrijding, het toezicht op het VN Verdrag Handicap en het Nationaal Preventiemechanisme.
Wat ga jij doen?
Als senior politiek beleidsadviseur:
- signaleer, analyseer en rapporteer je over relevante politiek- maatschappelijke ontwikkelingen en kansen voor het College en vertaal je die naar voorstellen en plannen die bijdragen aan de strategische positionering van het College in politiek Den Haag;
- Begeleid en adviseer je collega’s en Collegeleden over politieke besluitvormingsprocessen en geschikte momenten en manieren om de standpunten, wetgevings- en beleidsadviezen van het College onder de aandacht te brengen van parlementariërs, bewindspersonen en hun staf. Dit doe je onder meer door bij te dragen aan project- en (meer)jaarplannen, wetgevingsadviezen en kamerbrieven, de aansporing tot opvolging van aanbevelingen van internationale mensenrechtelijke instanties te organiseren, en het voorbereiden van deelname van het College aan rondetafelgesprekken en hoorzittingen;
- Adviseer je over programma-overstijgende thema’s en belangen in Den Haag, bereid je politiek-bestuurlijke overleggen van Collegeleden voor, en coördineer je werkbezoeken en speeches van de Voorzitter als boegbeeld van het College;
- werk je nauw samen met de teamcoördinator Communicatie in het uitdragen van standpunten, onderzoeken en adviezen van het College via (social) media en draag je bij aan de versterking van de positionering en het netwerk van het College in Den Haag.
Wie ben jij?
We zoeken een effectieve netwerker met veel politiek-strategisch inzicht en een relevant netwerk in politiek Den Haag. Je hebt goede kennis van internationale mensenrechten en de doorwerking daarvan binnen de Nederlandse rechtsorde. Je hebt aantoonbare succesvolle ervaring met het informeren en beïnvloeden van parlement en regering en kennis van wetgevingstrajecten en kamerprocedures.
Verder:
- kun je snel inspelen op actuele politieke en maatschappelijke ontwikkelingen, belangen afwegen en schakelen tussen strategisch en operationeel niveau;
- leg je makkelijk verbanden tussen politieke ontwikkelingen en de taken, prioriteiten en netwerken van het College;
- heb je ervaring in een politiek bestuurlijk complexe omgeving;
- kun je zowel mondeling als schriftelijk mensen goed overtuigen;
- werk je graag dwarsdoorsnijdend en effectief samen met collega’s en externe partners en ben je goed in het coachen en begeleiden van collega’s op het gebied politieke beleidsbeïnvloeding.
Over de organisatie
Het College voor de Rechten van de Mens is het Nationale Mensenrechteninstituut van Nederland. Als onafhankelijke toezichthouder belicht, beschermt en bevordert het College de mensenrechten in Europees en Caribisch Nederland. Daartoe voert het College de taken uit die bij de Wet College voor de Rechten van de Mens zijn opgedragen.
Het College doet onderzoek, adviseert regering en parlement, rapporteert aan internationale mensenrechteninstanties, geeft voorlichting en bevordert mensenrechteneducatie. Daarnaast oordeelt het College in individuele gevallen of iemand is gediscrimineerd op het werk, in het onderwijs of als consument. Het College houdt tevens toezicht op de manier waarop het VN-verdrag handicap in Nederland wordt geïmplementeerd en richt zich als Nationaal Preventie Mechanisme (NPM) op het voorkomen van onmenselijke behandeling en bestraffing in situaties van vrijheidsbeneming.
Het College hecht veel waarde aan een diverse samenstelling van de organisatie, in de zin dat er spreiding is van maatschappelijke, culturele en levensbeschouwelijke achtergronden, deskundigheid en disciplines. Kandidaten met een beperking en kandidaten met een migratieachtergrond moedigen wij in het bijzonder aan om op deze vacature te reageren. Ga naar deze pagina voor meer informatie.
Arbeidsvoorwaarden
Het salaris bedraagt minimaal € 4.691 en maximaal € 6.907 bruto per maand (schaal 12 van cao-Rijk) op basis van 36 uur. Inschaling vindt plaats op basis van relevante ervaring. Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,5% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.
De functie staat open voor minimaal 32 uur tot maximaal 36 uur per week. We bieden een tijdelijk contract van 12 maanden dat bij goed functioneren voortgezet kan worden in een vast dienstverband. Detachering binnen de Rijksoverheid is bespreekbaar.
Gedeeltelijk thuiswerken behoort tot de mogelijkheden (50%).
Bijzonderheden
Het toetsen van de integriteit van onze nieuwe collega’s is voor ons van groot belang. Daarom vragen we nieuwe medewerkers om een verklaring omtrent gedrag (VOG) te overleggen en een geheimhoudingsverklaring te ondertekenen.
We vragen alle nieuwe medewerkers om een verklaring omtrent gedrag (VOG) te overleggen.
Meer informatie
Wil je meer informatie over de inhoud van de functie of de procedure? Neem contact op met de afdeling HRM via 030 – 888 38 88. Je kunt je vraag ook mailen naar sollicitatie@mensenrechten.nl.
Sollicitatieprocedure
Graag ontvangen we jouw motivatie en CV digitaal via sollicitatie@mensenrechten.nl. Solliciteren kan tot en met 29 september 2024. De selectiegesprekken staan gepland op dinsdag 8 oktober a.s. De gesprekken voor de tweede ronde staan gepland op dinsdag 15 oktober a.s. Een praktijkopdracht maakt onderdeel uit van de selectieprocedure.