Onderzoeksstagiair

Doe jij een sociaalwetenschappelijke studie en ben je op zoek naar een onderzoeksstage? Kun jij statistische analyses uitvoeren, literatuuronderzoek verrichten en goed schrijven? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Het College voor de Rechten van de Mens is het Nationale Mensenrechteninstituut van Nederland. Als onafhankelijk toezichthouder belicht, beschermt en bevordert het College de mensenrechten in Europees en Caribisch Nederland. Daartoe voert het College de taken uit die bij de Wet College voor de Rechten van de Mens zijn opgedragen. Het College doet onderzoek, adviseert regering en parlement, rapporteert aan internationale mensenrechteninstanties, geeft voorlichting en bevordert mensenrechteneducatie. Daarnaast oordeelt het College in individuele gevallen of iemand is gediscrimineerd op het werk, in het onderwijs of als consument. Het College houdt tevens toezicht op de manier waarop het VN-verdrag handicap in Nederland wordt geïmplementeerd.

Het College hecht veel waarde aan een diverse samenstelling van de organisatie en verwelkomt sollicitaties van iedereen die aan de functievereisten voldoet. Het College moedigt in het bijzonder kandidaten met een beperking en kandidaten met een migratieachtergrond aan om op deze vacature te reageren.

De afdeling

De afdeling Onderzoek en Advies van het College bestaat uit ongeveer 18 beleidsadviseurs, één of meer stagiairs en een manager. De afdeling is verantwoordelijk voor signalering, onderzoek, (wetgevings)advisering, beleidsbeïnvloeding, voorlichting en educatie op het gebied van mensenrechten. Een groot deel van het werk van de afdeling valt binnen onze strategische programma’s gendergelijkheid, digitalisering en mensenrechten, en het VN-verdrag handicap. Daarnaast springt het College strategisch en flexibel in op actuele ontwikkelingen.

De stage

De afdeling Onderzoek & Advies voert in 2023 diverse onderzoeken uit. We zoeken een onderzoek stagiair met een sociaalwetenschappelijk profiel die ons bij deze werkzaamheden kan ondersteunen. Het takenpakket is nog nader in te vullen maar zal in ieder geval bestaan uit: het opvolgen van informatieverzoeken van burgers, organisaties en comités, het meelezen met onderzoeksrapporten, en het doen van literatuuronderzoek naar actuele onderwerpen binnen de strategische programma’s en ten behoeve van het nieuwe meerjarenplan van het College. Onderzoek bij het College is altijd gericht op beleidsbeïnvloeding of voorlichting en daarom we zijn op zoek naar een stagiair die de koppeling tussen onderzoek en beleid interessant vindt.

Je loopt stage voor een periode van minimaal 4 en maximaal 6 maanden. In afstemming is er de mogelijkheid om aan de hand van de materialen van (een van) de onderzoeken die bij het College lopen of eerder afgerond zijn, in eigen tijd, een afstudeerscriptie te schrijven.

We bieden jou een meewerkstage waar je veel kansen krijgt om jezelf te ontwikkelen en waar veel ruimte is voor inbreng en ideeën. Je kan een kijkje nemen bij een interessant instituut en je kan een positieve bijdrage leveren aan het bevorderen van mensenrechten in Nederland.  Je krijgt een vaste stagebegeleider, leuke collega’s, een stagevergoeding, en relevante ICT-middelen.

Deze stage is passend voor een student die een relevante sociaalwetenschappelijke opleiding volgt. Je moet echt ingeschreven staan als student. Je hebt al wat ervaring met SPSS en Excel, en je beheerst de Nederlandse en Engelse taal goed. Je kan planmatig werken en je wordt niet zenuwachtig van deadlines. Het is natuurlijk een grote pre als je affiniteit hebt met het onderwerp mensenrechten in Nederland.

Praktisch

Start stage begin september
Aantal uren in de week    24-40
Duur van de stage    minimaal 4 en maximaal 6 maanden
Relevante opleiding alle sociaalwetenschappelijke disciplines, mits voldoende kennis van kwantitatief onderzoek en SPSS
Niveau WO (laatste jaar bachelor of master)
Vergoeding EU 747 bij een stage van 40 uur per week

Sollicitatieprocedure

Je kunt je motivatie en CV tot en 18 juni 2023 a.s. mailen naar sollicitatie@mensenrechten.nl. Graag lezen we in jouw motivatiebrief duidelijk terug waarom jij voldoet aan de selectiecriteria. Je kunt hierbij putten uit alle ervaring die je hebt opgedaan tijdens je opleiding, bijbaan, hobby en/of vrijwilligerswerk.

De selectiegesprekken zullen digitaal plaatsvinden op woensdagochtend 28 juni 2023.

Mocht je nog vragen hebben dan kan je contact op nemen met de afdeling HRM via 030-8883888 of mail naar sollicitatie@mensenrechten.nl