Juridisch Medewerker Front Office

(24 uur per week)

Ben jij een (startende) jurist met interesse voor het gelijkebehandelingsrecht en mensenrechten? Vind je het leuk om juridische kwesties uit te pluizen en op grond van jouw analyses door te verwijzen naar de juiste afhandeling? Ben je communicatief sterk (bellen en schrijven) en kan je een juridische analyse goed overbrengen aan een breed publiek? Dan zijn we misschien wel op zoek naar jou!

De organisatie

Het College voor de Rechten van de Mens is het Nationale Mensenrechteninstituut van Nederland. Als onafhankelijke toezichthouder belicht, beschermt en bevordert het College de mensenrechten in (Caribisch) Nederland. Het College doet onderzoek, adviseert regering en parlement, rapporteert aan internationale mensenrechteninstanties, geeft voorlichting en bevordert educatie over mensenrechten. Daarnaast oordeelt het College in individuele gevallen of iemand is gediscrimineerd op het werk, in het onderwijs of als consument. Tevens houdt het College toezicht op de manier waarop het VN-verdrag handicap in Nederland wordt uitgevoerd.

Het College hecht veel waarde aan een diverse samenstelling van de organisatie en verwelkomt sollicitaties van iedereen die aan de aan de functievereisten voldoet. Gezien de samenstelling van de afdeling waar deze functie beschikbaar is, moedigt het College in het bijzonder kandidaten met een beperking en kandidaten met een migratieachtergrond aan om op deze vacature te reageren.

De afdeling en het team

Als juridisch medewerker Front Office maak je onderdeel uit van het team Front Office. Het team is onderdeel van de afdeling Communicatie & Publiekscontacten (C&P). De Front Office bestaat uit een coördinerend medewerker en vijf juridisch medewerkers. In deze functie heb je ook geregeld contact met juristen, onderzoekers en communicatieadviseurs binnen het College.

Jouw werkzaamheden

De Front Office staat dagelijks burgers, instanties en professionals te woord, beantwoordt binnenkomende e-mails en beoordeelt of verzoeken om een oordeel zich lenen voor het oordelenproces. Als juridisch medewerker probeer je de (verborgen) juridische vraagstelling te

achterhalen. Je adviseert de beller of mailer of verwijst door naar andere instanties. Tevens beantwoord je waar mogelijk vragen op het terrein van mensenrechten en gelijke behandeling en schets je het juridisch kader daarvan. Je maakt hierbij gebruik van de beschikbare hulpbronnen en/of handboeken. Indien nodig, vraag je nader advies aan collega’s binnen of buiten je eigen team.

Een groot deel van de bij de Front Office binnenkomende vragen heeft betrekking op het gelijkebehandelingsrecht. Als juridisch medewerker word je met name ingeschakeld bij het vooronderzoek: het beoordelen of verzoeken om een oordeel zich lenen voor het oordelenproces. Hierbij vraag je door naar relevante feiten en omstandigheden zodat de situatie zo helder mogelijk in beeld wordt gebracht. Daarna toets je de situatie aan het gelijkebehandelingsrecht om te kunnen beoordelen of het verzoek in behandeling genomen kan worden. In sommige gevallen schrijf je een brief om uit te leggen dat een verzoek om een oordeel buiten het bereik van de gelijkebehandelingswetgeving valt.

Onze nieuwe collega

…. heeft een afgeronde HBO of WO juridische opleiding en affiniteit met mensenrechten of gelijke behandeling. Je beschikt over zeer goede juridisch-analytische vaardigheden. Ervaring met het grondig uitzoeken van juridische kwesties, onder meer door het stellen van de juiste vragen, is een vereiste, en kennis van of ervaring met het gelijkebehandelingsrecht is natuurlijk een sterke pré. Je communiceert makkelijk met een zeer divers publiek en je kan ook omgaan met de emoties die hier soms bij komen kijken. Het is handig als je je werk goed kan inplannen en organiseren.

Arbeidsvoorwaarden

Het salaris bedraagt minimaal € 3.045 en maximaal € 4.848  bruto per maand voor een voltijdse dienstbetrekking van 36 uur (schaal 10 van de Cao Rijk, salaristabel van april 2023). Inschaling vindt plaats op basis van relevante ervaring. Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. Het College hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

De vacature is tijdelijk omdat een collega met zwangerschapsverlof gaat en omdat er sprake is van een piek in de werkzaamheden. We bieden een arbeidsovereenkomst aan van 12 maanden, met zicht op verlenging. Detachering vanuit een andere positie bij de Rijksoverheid is bespreekbaar.

Meer informatie

Wil je meer informatie over de inhoud van de functie, de procedure of de arbeidsvoorwaarden? Dan kun je terecht bij het HR-team via sollicitatie@mensenrechten.nl.

Sollicitatieprocedure

Graag ontvangen we jouw motivatie en CV digitaal via sollicitatie@mensenrechten.nl. Solliciteren kan tot en met 9 juni 2023 15.00 uur. De selectiegesprekken staan gepland op 20 juni 2023. Een praktijkopdracht maakt onderdeel uit van de selectieprocedure en is gepland op 22 juni. Heb je vakantieplannen in die periode? Geef je afwezigheid dan duidelijk aan in je brief.