Campagnebeeld waarop een school te zien is met op het plein een lerares en enkele leerlingen die verschillende rechten vertegenwoordigen.
Toolbox Mensenrechten op School

Kant-en-klare werkvormen voor leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs en tools om mensen- en kinderrechten in de hele school vorm te geven.

Download nu gratis de Toolbox
Laatste nieuws

Onderzoek nieuwbouw gevangenis Bonaire: duidelijke verbetering, maar gelijke rechten nog aandachtspunt

5 september 2019

Minister Dekker voor Rechtsbescherming neemt een deel van de aanbevelingen over van het College voor de Rechten van de Mens en de Raad voor de rechtshandhaving (de Raad). Zo mogen gedetineerden op Bonaire binnenkort elke week een uur lang bezoek ontvangen in plaats van slechts eens in de twee weken. Hiermee trekt de minister één van de rechten van gedetineerden op Bonaire gelijk met die in Europees Nederland. Het College en de Raad deden onderzoek naar de omstandigheden in de nieuwe gevangenis op Bonaire.
 

Lees meer
Weerspiegeling in deur van kantoor van het College voor de Rechten van de Mens van een voorbijganger en auto

Oordelen van het College

Het College ziet toe op de gelijkebehandelingswetgeving en in individuele gevallen oordeelt hij of iemand gediscrimineerd is op het werk, in het onderwijs of als consument. Deze oordelen zijn terug te vinden in een compleet overzicht op onze website en specifiek te filteren op wet, datum, discriminatiegrond en meer.

Bekijk alle oordelen
Sfeerbeeld illustratie van vrouw die aan andere vrouw een schoolbord laat zien

Discriminatie uitgelegd

Niemand wil gediscrimineerd worden. En vrijwel niemand zal een ander bewust discrimineren. Toch komt discriminatie overal in Nederland voor; op school, op het werk of bij de sportvereniging. Het lastige is dat iedereen discriminatie anders ervaart. Wat jij als grap bedoelt, is voor een ander soms kwetsend. Of iets discriminatie is, wordt bepaald door het effect van de grap. Wat de grappenmaker bedoelde, is niet van belang. Het is belangrijk discriminatie te herkennen en aan te pakken.

Lees meer
Sfeerbeeld illustratie van medewerker met headset en laptop

College voor jou

Bij het College voor de Rechten van de Mens kun je terecht met vragen over discriminatie en de betekenis van mensenrechten in Nederland. Je kunt misstanden melden en je kunt je discriminatieklacht voorleggen. Ook geven we advies en denken we mee over wat je zelf kunt doen. 

Lees meer
Sfeerbeeld illustratie van staande vrouw met een open laptop in haar hand

Trainingen Mensenrechten

Je komt mensenrechten vaak tegen in je werk of in je persoonlijk leven zonder dat je je hiervan bewust bent. Vooral in je werk kan het behulpzaam zijn om te weten hoe het precies zit. Wij bieden verschillende trainingen over mensenrechten voor professionals.

 
Lees meer