Publicaties

Dubbel de dupe? Een studie naar de benadeling van werknemers die gelijke behandeling aan de orde stellen

Samenvatting

Niet alleen discriminatie is verboden. Oók is het bij wet verboden om mensen te benadelen omdat ze klagen over discriminatie. Toch ondervinden veel werknemers die (vermeende) discriminatie aan de orde stellen, daar extra problemen van.

 

Het onderzoek dat is uitgevoerd door de Universiteit Twente laat zien dat 14% van de ondervraagde werknemers ervaring met discriminatie heeft. Van degenen die aan de bel trokken krijgt 60% uiteindelijk niet voor elkaar wat ze gehoopt hadden. Bijvoorbeeld excuses of aanpassing van de arbeidsvoorwaarden. Een kleiner percentage, maar nog altijd 19% ervaart zelfs regelrecht nadeel van het klagen: variërend van vervelende reacties tot ontslag.

Dat neemt niet weg dat het aan de orde stellen van (discriminatie)problemen op de werkvloer in aanzienlijke mate bijdraagt aan het rechtsgevoel van klagers. In 90% van de bij de CGB aangebrachte zaken is de verzoeker blij deze stap te hebben gezet. Ongeacht de uitkomst van het oordeel en ondanks eventuele ondervonden nadelen.